Еврохолд пуска нови акции, за да набере средства за сделката за ЧЕЗ

Еврохолд пуска нови акции, за да набере средства за сделката за ЧЕЗ
A A+ A++ A

Най-големият публичен холдинг в България и една от големите независими бизнес групи в Югоизточна Европа - Еврохолд АД, планира увеличение на капитала си чрез емисия нови акции на Българската фондова борса (БФБ), чрез която компанията ще привлече до 100 млн. евро собствени средства. Предложението ще бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 10 април.  

Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лв. За целите на увеличението на капитала Еврохолдще публикува проспект, който следва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31.6 млн. акции). Инвестиционен посредник по увеличението на капитала ще е Евро-Финанс АД.         

“Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане”, коментира Васил Стефанов, ръководител “Сливания и придобивания” в Еврохолд.

Основните акционери в Еврохолд, в това число мажоритарният - Старком Холдинг АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала. В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционери в Еврохолд имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията.        




#Еврохолд #акции #БФБ #средства #набиране #сделка #ЧЕЗ #инвестиции #енергетика #застраховане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »