Османи: Правата на българите в С.Македония не могат да бъдат застрашавани от никого

Свят | 3 март 2021, сряда / 15:00| Показвания:МВнР на С.Македония

“Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита на по-малките етнически общности. В този смисъл никой не трябва да застрашава правата на българската общност в страната ни и техните специфики. Гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на техните колективни права“.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи по повод реакциите за правата на българите в Северна Македония, предаде БГНЕС. Тези реакции първо бяха изнесени от граждански сдружения, а след това бяха посочени като проблеми и от представители на Република България, каза още Османи.

Според него “представителите на тези асоциации трябва незабавно да се свържат с преброителите и да поискат подходяща графа в рамките на предстоящото преброянане на населението, която да определи броя, демографското и георграфското разпрледеление на тази конкретна общност. Това ще допринесе за формирането на бъдещите политики на правителството и на местните управленски органи и държавата като цяло“.


Тагове: Буяр Османи, Северна Македония, българи, права, преброяване

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси