Коронавирусът у нас: 95% от COVID пробите у нас са с британската мутация, нови мерки във Враца

Коронавирусът у нас: 95% от COVID пробите у нас са с британската мутация, нови мерки във Враца
A A+ A++ A

95% процента от отделените за проверка положителни проби за COVID-19 са се оказали английската мутация на вируса, съобщи за "Марица, позовавайки се на свой информиран източник.

Както стана въпрос на брифинга на НОЩ по-рано днес, 600 секвенирани у нас проби са пратени за потвърждение в немска лаборатория. Имено 95 процента от тях са дали положителен резултат за английския вариант или щам, както стана популярно, макар и да не е правилно от медицинска гледна точка

Неслучайно и здравният министър проф. Ангелов и доцент Кунчев повториха няколко пъти, че COVID вълната и у нас, и в Европа се дължи на английската мутация. Засега не я спират и най-строгите мерки.

Хубавото е, че ваксините работят срещу въпросната напаст. Не всеки изкарал коронавируса обаче има изграден имунитет срещу английския вариант.

Отново се увеличава натискът от пациенти в шуменската болница. Ръководството на лечебното заведение обмисля от следващата седмица да спре плановия прием на пациенти, за да се осигури персонал за COVID  отделенията.

Половината от пациентите в болницата са с коронавирус. За лечение са настанени 433-ма, каза директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов: "Може би в следващата седмица ще спрем за малко плановите операции, за да можем все пак да облекчим натиска върху болницата и да подсигурим донякъде персонал, който да обслужва Covid секторите".

Пациентите са с усложнена клинична картина на заболяването. Затова в Националната лаборатория са изпратени проби, за да се установи има ли нов щам: "Получихме единствено потвърждение, че е Covid, но може би не получихме информация дали е някакъв по-особен щам. Защо се увеличава толкова много в Шумен пак, както беше предната вълна - първо от Шумен тръгнаха толкова голям брой пациенти, нямам обяснение. Не мога да кажа".

Пациентите са с двустранни пневмонии, със силно увредено здравословно състояние, каза още д-р Димитър Костов.

"В Плевен и в региона днес се очаква броят на ваксинираните срещу коронавирус да достигне 10 хиляди". Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев - и.д. директор на Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Той поясни, че в дежурните кабинети на областния град в празничния 3 март са поставени ваксини на 118 желаещи. "Зелените коридори" продължават да работят, ще работят и в събота и в неделя - има записани граждани", отбеляза д-р Минчев.

Петте общини извън Плевен също продължават имунизационната кампания, допълни медикът. Според него е създадена нормална организация за ваксиниране на желаещите членове на секционните избирателни комисии, Районната комисия вече е ваксинирана. Досега са поставени над 900 ваксини на участници в изборния процес.

"Над 180 практики на лични лекари са получили малки количества ваксини", посочи д-р Минчев. По думите му, Плевен е пети в класацията на регионите у нас по броя на имунизираните срещу коронавирус досега.

В празничния 3 март в Плевен е поставена ваксина на 118 желаещи граждани в два дежурни кабинета.

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. Наблюдаваме и друга, като ще анализираме дали ще продължи – броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи – близо 1:3, заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обяви, че се обсъжда прилагане на локален подход за овладяване на епидемията в отделни места на страната. 

Според щаба сегашната ситуация се дължи на циркулирането на британския вариант на коронавируса, както и на мерките до момента, на високата възприемчивост и на високото ниво на бързо заразяване. 

След британския идва южноафриканският, а след него и бразилският вариант, предупреди доц. Ангел Кунчев. "Не създаваме страх и психоза, не можем да не казваме истината", коментира той, цитиран от БГНЕС. 

До момента са ваксинирани общо около 250 хиляди души, а 41 хиляди са получили втора игла. 45 хиляди са имунизираните общопрактикуващи лекари.

Защо въпреки мерките нарастват случаите дори в страните с най-сурови мерки? Отговорът е прост – хората се връщат към нормалния си начин на живот, каза още здравният министър и допълни: "Българският модел работи, защото с най-хлабавите мерки постигаме най-добри резултати". 

Болницата в Бургас спря плановия прием на пациенти. Щабът препоръча и на другите големи болници в страната, където има увеличение на случаите, да постъпят по същия начин - специално в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град.

Данните за денонощието

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1 154 нови случаи на коронавирус при направени 6 182 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,67% от взетите проби са дали положителен резултат. 4052 от тестовете са по метода PCR, a останалите 2130 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 380, след това се нареждат Бургас със 190 и със Пловдив със 77 новозаразени. Област Кърджали е единствената с нито един новозаразен през последното денонощие.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 253 183.  Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 33 770. Увеличава се обаче броят на настанените в болница - 5 093, от които 425 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 309.

И днес броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1 589 души, така общият им брой достига 209 000.

Жертвите на болестта у нас са 10 413, 22 от които са от последното денонощие.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници