КОВИД пробива най-лесно една от кръвните групи. Ето коя

КОВИД пробива най-лесно една от кръвните групи. Ето коя
A A+ A++ A

Проучването на новия коронавирус SARS-CoV-2 продължава да генерира стотици изследвания за рекордно кратки срокове в сравнение с обичайните темпове в епоха без пандемия. Сега проучване от Харвардското медицинско училище свързва предпочитанието на вирусния протеин с привличането към антигени при хора с кръвна група тип А, съобщава Europa Press.

Изследването, публикувано в списание Blood Advances, анализира протеин на повърхността на вируса, наречен RBD (рецептор-свързващ домейн), който е частта, която се свързва с клетките в човешкото тяло. За това са използвани синтетични антигени на кръвни групи А, В и О както от червените кръвни клетки, така и от дихателните клетки.

Резултатът показа, че RBD протеинът се свързва за предпочитане с клетките на тялото на хора с кръвна група А, по-специално дихателните. "Интересно е, че вирусната RBD наистина предпочита само типа антигени на кръвна група А, открити в дихателните клетки, което вероятно е начинът, по който вирусът попада в повечето пациенти и ги заразява", обяснява пред Europa Press Шон Стoуъл от болницата Brigham and Women's в САЩ.

„Тъй като тези резултати не показват окончателно, че кръвната група А допринася пряко за инфекцията с SARS-CoV-2, бъдещите проучвания задължително ще се разширят извън тези първоначални констатации“, отбелязват авторите на изследването.

И той заключава: „Какъвто и да е приносът на ABO (H) антигените към инфекцията и възможното прогресиране на заболяването, способността на вируса да взаимодейства директно с кръвна група А, само изразена в дихателните епителни клетки, дава доказателства, че е налице пряка връзка между SARS-CoV -2 и генетичния „локус“ ​​ABO (H) “.

"Въпросът с кръвната група е предизвикателство, защото тя се наследява и не е нещо, което можем да променим. Но ако можем да разберем по-добре как вирусът взаимодейства с кръвните групи на хората, може да успеем да намерим нови лекарства или методи за превенция", казва Стoуел пред Европа Press.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »