Радев: Пандемията внесе катаклизми, но дава и огромен шанс

Бизнес | 5 март 2021, петък / 08:00| Показвания:Бих искал да видя българската държава много по-подкрепяща своя бизнес и за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ. А тази помощ има смисъл ако бъде навременна, ако бъде гъвкава, безвъзмездна и при едни условия, които поне да дават на българските производители близки до равните условия за конкуренция с производителите в другите страни. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към българските производители, които получиха наградите за качество и професионализъм „Златна мартеница“.

Организатор на събитието е сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес”. Отличията за българските производители се връчват за 27-а поредна година за принос към бизнеса у нас.

Президентът посочи, че тази година връчването на тези награди е много по-особено, защото и българският бизнес работи в една коренно променена среда. “Всички помним как в началото на пандемията когато започнаха да се затварят масово граници, да се сриват доставки, да се свиват производства, изведнъж отправихме взор към българския производител на стоки и услуги, към българските животновъди и земеделци и те не ни разочароваха. Въпросът, който трябва да си задаваме, не само по време на криза: Трябва ли да стигаме до такива състояния, за да се сетим, че именно на тях, на българския производител и предприемач, ние трябва да разчитаме не само във време на криза?“, каза държавният глава. Той посочи, че затова и са тук с вицепрезидента Илияна Йотова. „Защото от началото на мандата винаги сме ви подкрепяли, винаги ви поддържаме и считаме, че държавата трябва да подкрепя приоритетно българския производител“, каза Руменя Радев.

Той посочи, че пандемията внесе редица катаклизми, но тя дава и огромен шанс. „Виждате, че в момента тече процес на мащабно преразпределение на световната инвестиционна производствена и търговска карта“, посочи президентът. Той посочи още, че дебатът, който водим от десетилетие в момента се води в много други държави, но там се и действа. „Дебатът доколко държавата да присъства в икономиката. Държавата като регулатор, държавата като разпределител на обществен ресурс. А виждаме, че тази последната функция в условията на пандемията нарасна, и то много. Затова българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по съответните сектори и производства в други държави, зависи много от държавата. И когато говорим за конкуренция, а вие с вашите продукти се конкурирате не само тук на българския пазар за българския потребител, но вие се конкурирате и навън, където в много държави, където имате общо поле за конкуренция, там държавата е много по-бърза, много по-ефективна, много по-гъвката и далновидна да осигури условия на своя бизнес за конкуренция. Бих искал да видя и българската държава много по-подкрепяща своя бизнес и за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ. А тази помощ има смисъл ако бъде навременна, ако бъде гъвкава, безвъзмездна и при едни условия, които поне да дават на вас българските производители близки до равните условия за конкуренция с производителите в другите страни“, каза Радев. 


Тагове: Румен Радев

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси