Учени: Коронавирусът живее до 6 часа върху повърхности

Учени: Коронавирусът живее до 6 часа върху повърхности
Pixabay
A A+ A++ A

Екип руски учени установи, че частици от коронавируса, попаднали върху повърхности, стават безопасни за период от 2 до 6 часа, предаде Нова ТВ, позовавайки се на ТАСС. Агенцията цитира проучване, проведено под ръководството на Владимир Гушчин, ръководител на лабораторията по епидемиология и микробиология на центъра "Гамалея".

"Изследванията доказаха, че частици от коронавируса могат да се задържат на повърхността на много материали в продължения на десетки часове. Но при все това присъствието на вируса не означава, че повърхността може да бъде опасна за човека и може да стане източник на инфекция", изтъкват учените.

Те провели тестове върху повърхности на пет различни материала. Разтвор с частици на SARS-CoV-2 бил нанесен върху керамика, метал, дърво, плат и пластмаса. Следи от РНК на вируса могли да бъдат открити и върху петте повърхности в продължение на 5 часа и повече. Но жизнеспособността на частиците от SARS-CoV-2 силно се различавала в зависимост от вида на материала.

По всички повърхности образците от вируса ставали нежизнеспособни два часа след началото на експериментите. Най-бързо това ставало върху повърхностите от плат и пластмаса, а най-дълго - върху керамичната повърхност. На шестия час от началото на тестовете всички частици от SARS-CoV-2 губели жизнеспособността си.

Този факт идва да подскаже, че присъствието на големи количества неповредена РНК от коронавируса на повърхността на предметите не означава винаги, че тя ще остане заразна за хората, които се докосват до тях. 



#коронавирус #учени #изследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »