Хакери откраднали данни за ваксината на Pfizer/BioNTechот ЕМА

Свят | 7 март 2021, неделя / 15:00| Показвания:Pixabay

Киберпрестъпници са проявили интерес към стратегията за ваксиниране в Европа и са откраднали част от документите на BioNTech/Pfizer от мрежата на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде БГНЕС.

По информация на нидерландското издание De Volkskrant, зад кибератаката срещу ЕМА стоят хакери от Русия и Китай.

През декември 2020 г. европейският регулатор призна, че е станал мишена на хакери, но досега не е уточнил кой точно стои зад това.

По информация на De Volkskrant, който се позовава на неназовани източници, запознати с хода на разследването, през есента на 2020 г. руски хакери са разпратили електронни писма на различни служители на ЕМА, които след отварянето им са инсталирали зловреден софтуер. Благодарение на него, хакерите са имали поне един месец достъп до вътрешната мрежа на агенцията. Престъпниците са се интересували от стратегията за ваксиниране в държавите от Европа и препаратите на кои производители получават едни или други държави.

Хакерите са успели да откраднат част от документацията на производителите на ваксина BioNTech и Pfizer. По-късно някои от тях са се появили в рускоезичния сегмент на интернет. Според служители на ЕМА, публикуваните данни били променени. Експертите не изключват варианта хакерите да използват дезинформация, за да поставят под съмнение ефективността на американско-германската ваксина.

Що се отнася до хакерите от Китай, те са успели да проникнат във вътрешната мрежа на ЕМА още през пролетта на 2020 г., пише изданието. Това станало възможно след кибератака срещу един от германските университети, но не се изнасят повече подробности.

Русия и Китай отричат да имат нещо общо с тези случаи.

 


Тагове: ЕМА, хакерска атака, данни, документи, ваксина

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси