К-19 у нас: Нова доставка на ваксината на AstraZeneca пристигна у нас

К-19 у нас: Нова доставка на ваксината на AstraZeneca пристигна у нас
A A+ A++ A
Днес в 10:00 ч., в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca.

Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от производителя Oxford University/AstraZeneca – 28 800 дози.
„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията – значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса.“ Това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.
 
„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали, до средата на следващата година. От тези 50 хиляди трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали“, посочи проф. Кунчев за този вариант. Днес учени от БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет ще представят няколко възможни сценария за развитието на пандемията от Covid-19, основани на математически модели. 

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта проф. Огнян Кунчев в предаването „Преди всички“. „Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.

Регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече, коментира Кунчев и допълни, че това е феномен навсякъде, не само в България

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 хиляди души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите.“

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.

Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.

„Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

„Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.

Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“

Лекари, работещи в Спешната медицинска помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. Вчера те отправиха апел за затягане на мерките, тъй като се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

„Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата. Имаше по 3 000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките. Голяма част от хората не спазват и сегашните”, коментира Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите й ситуацията е изключително динамична. „Ако в една болница допреди час е имало свободни легла, то само след час ситуацията е друга. Нормално е да има такива моменти, в които се обикаля с пациенти и се търсят легла. Така е в цял свят, просто леглата се пълнят много бързо”, каза още тя. И допълни: „Става трудно и да се хоспитализират пациенти, които не са с коронавирус”.

„Не разбирам защо някои хора продължават да твърдят, че в ресторантите не може човек да се зарази. За съжаление, това е едно от местата, които трябва да бъдат ограничени. Мерки трябва да има и за фитнесите, и моловете. При положение, че английският щам е толкова опасен, смятам че тези мерки трябва да се вземат, независимо, че това не е добре от икономическа гледна точка”, смята още тя.

#коронавирус #заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"