Вирусолог: Реинфекциите не са толкова тежки

Вирусолог: Реинфекциите не са толкова тежки
A A+ A++ A

Въпрос на време е у нас да "влязат" всички мутации на коронавируса, включително и нигерийския вариант. От всички циркулиращи варианти, той е най-опасен, защото антителата при преболедуване са с по-малък афинитет. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия доц. Любомира Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Реинфекциите не са толкова тежки, не се наблюдава повишаване на хоспитализираните и интензивните, но стават все по чести. Колкото повече позволяваме на вируса да се изолира свободно сред нашата популация, толкова повече му даваме шанс да еволюира", обясни Гломб. Тя допълни, че над 700 проби от изпратените за секвенирани в Германия са били положителни за британския щам преди две седмица. Днес са изпратени още проби, като, според Гломб, процентът се очаква да е по-висок. 

"Вирусът има два варианта да оцелее - да стане по-заразен и да преодолее защитата. Нигерийският вариант е постигнал и двете", обясни лекарката. 

Тя коментира и действието на мерките, които действат в момента. 

"Метър и половина е препоръчително разстояние, което показва статистически, че има по-малка вероятност да се заразим. Хората мислят, че като се ваксинират, като спазват мерките, като го изкарат, има някакъв скафандър около тях. Това наистина е така в 95% от случаите, но винаги има вероятност някой да се зарази", каза Гломб. 

#вирусолог #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »