Моловете: Затворят ли ни пак – стотици милиони загуби и стотици хиляди семейства в риск

Моловете: Затворят ли ни пак – стотици милиони загуби и стотици хиляди семейства в риск
Pixabay
A A+ A++ A

Моловете скочиха срещу евентуално ново затваряне на търговските центрове. Според разпространена позиция на тяхната асоциация подобна мярка ще има пагубни последствия както за бизнеса, така и за наетите в него лица. Под заплаха биха били над 150 000 работници и техните семейства. Самият бизнес пък би загубил огромни суми. Освен това рискът от заразяване в търговските центрове се класифицира според международните стандарти като умерен и съизмерим с ходене на работа в офис или посещение на плаж, отбелязват от моловете.

Ето и пълният текст на позицията на Българската ритейл асоциация:

Във връзка с появилата се информация, че властите обмислят трето поредно ограничаване на достъпа до търговските центрове в страната, бихме искали да заявим, че подобно действие ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша над 150 000 души и техните семейства. На база на данните, които имаме за загубите от подобна мярка за същия период миналата година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса ни до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната.

Затварянето на търговските центрове за над четири месеца генерира над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер.

Припомняме, че според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

На фона на безпрецедентните мащаби на кризата към момента няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Центровете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си. В допълнение сме готови да обсъдим и други мерки, които се прилагат успешно в региона, за да можем да продължим работата си – така, както го правят колегите ни в останалите страни на Балканите.

В заключение изразяваме пълната си готовност за незабавна среща и разговор с институциите. Вярваме, че доводите ни ще бъдат чути от властите и заедно ще успеем да намерим реални и работещи решения в тази ситуация, защото трето поредно затваряне на търговските центрове в рамките на една година не е сред тях.



#молове #асоциация #позиция #последствия #загуби #служители #семейства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »