Търговци на ток избягват малките фирми за свои клиенти

Търговци на ток избягват малките фирми за свои клиенти
Pixabay
A A+ A++ A

Либерализацията на електроенергийния пазар у нас напредва и съвсем скоро само битовите потребители ще купуват ток на регулирани от КЕВР цени. На практика от 1 октомври м.г. и най-малките фирми – лекарски и зъболекарски кабинети, салони за красота, малки квартални магазинчета, еднолични търговци и т.н. вече могат и трябва да си изберат търговец на ток, от когото да купуват електроенергия на свободно договорени цени. Само че законодателят им даде и гратисен период от 9 месеца, който изтича на 30 юни т.г. След тази дата всички тези фирми трябва да имат сключен договор с търговец, защото вече няма да имат никакво право да купуват енергия на регулирани цени. Ако до тази дата все още нямат такъв, ще отидат на т.нар. Доставчик от последна инстанция, където обаче цената е доста по-висока, а често двойна.

Само че се оказва, че самите търговци на ток в повечето случаи не искат да сключват договори с такива малки клиенти, алармират от ЕВН България“. На обслужваната от тяхното ЕРП територия (Югоизточна България), има около 100 000 такива малки фирми, които трябва да излязат на свободния пазар най-късно до 30 юни. От 1 октомври миналата година досега обаче едва 23% от тях вече имат договор с търговец. И освен това този търговец в масовия случай е дружество на ЕВН, съобщи регионалният мениджър на компанията за България Александър Сипек.

Причината повечето фирми да са избрали дружество от групата на ЕВН е, че повечето търговци на електроенергия избягват да сключват договори с най-малките фирми, а предпочитат по-големите. Защото при едноличните търговци консумацията на ток е пренебрежимо малка и търговецът няма да отчете почти никаква печалба. Но трябва да обслужват тези свои клиенти, колкото и да са малки, да инвестират в системи и софтуер, което за тях са разходи, а в същото време няма да имат марж от такъв клиенти, стана ясно от думите на Сипек. Затова и голяма част от въпросните 23 000 малки фирми от Югоизточна България са избрали да сключат договор с ЕВН като търговец.

Още четете на iNews.bg

 



#либерализация #ток #малки фирми #избор #договор #ЕВН #Александър Сипек #Калина Трифонова #битови клиенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"