Доверието в Румен Радев е скочило с 24%, на НОЩ вярват 46%, а 35% - не

Доверието в Румен Радев е скочило с 24%, на НОЩ вярват 46%, а 35% - не
A A+ A++ A

Голяма част от българите все още са против ваксините и строгите мерки. Това сочи новото проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 22 февруари и 1 март сред 1008 души.

Докато към началото на януари и февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега вече искат 36%. Намалява процентът на нежелаещите - 41% . Спада и делът на колебаещите се - от 24% преди до 20% сега. 3% пък се смятат за ваксинирани.

От "Галъп" посочват още, че част от нежеланието за ваксиниране идва от факта, че още преди месец е можело да се отчете, че 1.5 милиона българи вече са прекарали вируса - от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен. Най-силно искат ваксина най-възрастните.

Българите стават все по-нетърпеливи за облекчаване на ограниченията. Според проучването повечето от хората са  "за" все по-леки мерки. За съжаление данните няма как да уловят ръста и развитието на ситуацията с коронавируса през последните няколко дни.

55 % от запитаните са принципно за по-леки мерки, докато 32% - са за въвеждането на по-строги. Оценката на допитаните относно това как се справя страната ни с коронавируса, остава по-скоро благосклонна.  46% смятат, че се справяме добре, а 42% - зле. Според "Галъп" това вероятно изцяло се дължи на либералния режим у нас.

Доверието в НОЩ се припокрива с вълните на вируса. Когато страхът е висок, доверието в Щаба също е високо. За последния месец 46% заявяват, че имат доверие към Щаба, а 35 % са на обратното мнение.

Обобщеният образ на здравните власти у нас е по-скоро положителен. Вероятната причина за това е, че са възприемани като отдалечени от политиката.

Благосклонно остава и отношението към изпълнителната власт по отношение на коронавируса, то обаче не се пренася буквално върху нейния общополитически образ.

Високо е доверието към президента Румен Радев, като вече няколко години той остава с положителен личен рейтинг. Към момента подкрепата към Радев се е увеличила с още 24% и така тя достига 57%, сочи изследването.

Интересна е и ситуацията при доверието към Цвета Караянчева, като то е положително или 17%, недоверието обаче към нея е 51%.

Високо остава доверието и към премиера Бойко Борисов - 23%, а недоверието е 41%.

Проучването е възложено, платено и финансирано от "Галъп интернешънъл болкан".

Данните са от изследвания "лице в лице"  с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници