Невероятно, но факт: Американецът Марк Ванде Хай ще лети на борда на Союз МС-18 през април

Невероятно, но факт: Американецът Марк Ванде Хай ще лети на борда на Союз МС-18 през април
A A+ A++ A

Споразумението е сключено! На борда на следващия кораб "Союз", който ще бъде изстрелян на 9-ти април, отново ще лети американец - и този път НАСА няма да даде пари за услугата. Астронавтът Марк Ванде Хай е назначен като част от екипажа на "Союз МС-18" посредством посредничество с трета страна - частната фирма Аксиом. 

Аксиом, която планира да създаде комерсиална станция чрез скачване на допълнителни модули към МКС, е имала предварително сключено споразумение с Роскосмос. От своя страна НАСА е изявила желание да качи астронавт с кораба "Союз" съвсем наскоро - през декември. Според прес-съобщението на Роскосмос руснаците решават да удовлетворят "настоятелната молба" на американската космическа агенция, а "традицията за международни екипажи, съществуваща над 20 години, отново ще бъде продължена".

Този път обаче сделката се случва по различен начин, разяснява Светослав Александров от cosmos.1.bg. Тъй като Аксиом са поискали да качат комерсиален астронавт на "Союз" при сключено предходно споразумение, сделката не е между Роскосмос и НАСА, а между Аксиом и НАСА. Американската правителствена агенция ще заеме мястото на "Союз МС-18" още през април, но в замяна на това тя се задължава да подари на компанията място на борда на кораб "Крю Драгън" или "Старлайнър", който ще лети през 2023 година. Поради това полетът на Ванде Хай няма да бъде финансиран пряко от данъкоплатците на САЩ, а ще е първата мисия на разменни начала. 

Междувременно екипажът на първата оперативна мисия "Крю Драгън" продължава да изпълнява своите задачи в орбита и ще се завърне на Земята през април или май. На 22-ри април е планирано изстрелването на следващия "Крю Драгън" с двама американци, един европеец и един японец. 

Въпреки че Щатите разполагат с нов пилотиран космически кораб, НАСА действа предпазливо - получавайки възможността Ванде Хай да лети на "Союз МС-18", агенцията ще е спокойна в случая че следващият "Крю Драгън" претърпи сериозни отлагания или ако предишният кораб се повреди, налагайки неговото преждевременно завръщане на Земята. Така ще се гарантира, че на МКС винаги ще има американец.

От друга страна престижният изцяло руски полет, който Роскосмос планираше навръх 60-годишнината от мисията на Гагарин, няма да се състои. Руснаците не са имали национална космическа експедиция от времената на орбиталната станция "Мир" - в епохата на МКС корабите "Союз" винаги са превозвали поне един чуждестранен астронавт. 

Допреди края на миналата година Русия беше назначила на "Союз МС-18" космонавтите Сергей Корсаков, Олег Новицкий и Пьотр Дубров. Сега Корсаков ще бъде премахнат от екипажа, на негово място идва Марк Ванде Хай. Дубльорът Дмитрий Петелин също отпада от позицията си и дубльор на Ванде Хай ще е американката Ан МакКлейн.

#НАСА #космос #Союз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »