Сянката по Черноморието за сезон 2021 пак ще бъде евтина

Сянката по Черноморието за сезон 2021 пак ще бъде евтина
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска от плажните концесионери да намалят цените на чадър и шезлонг и за Лято 2021. През миналата година стойността бе редуцирана с 50 % и това бе една от причините за добрия сезон по Южното Черноморие. Тогава държавата намали концесионните такси, което им помогна да постигнат добър микс и предложат качествен продукт на отлична цена.

Идеята на Николова е през това лято концесионери и наематели сами да определят с колко ще намалят плажните принадлежности, със съответния процент ще бъде редуциран годишният наем.

„По време на извънредното положение миналата година с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50% при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности. Продължаващата криза с COVID-19 налага подобни мерки да бъдат заложени и за летен сезон 2021 г.“, заяви Николова.

Тя поясни, че до 1 юни тази година или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажни принадлежности.

Стопаните на плажовете трябва да разполагат и с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

"Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение, съответно на наемната им цена, който да е различен от предвидения в договорите им – до 31 октомври 2021 г.", коментира министърът.

Вицепремиерът бе категорична, че ще се потърси съдействие от Здравното министерство относно въвеждането на противоепидемични мерки за използване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в страната. По време на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за промяната в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра.

"Приветсвам всяко разумно и работещо решение. Мярката е отлична, предвид тежката икономическа ситуация в глобален план. Надявам се примерът на Министерството на туризма да бъде последван и от другите отговорни институции. Да ни осигурят възможността да работим в спокойствие и разбиране, което води след себе си и щастливи туристи", каза концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

#туризъм #чадъри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"