Смъртен случай на жена от Йоаким Груево часове след ваксинация с Астра Зенека е причина за спиране на имунизациите с нея

Смъртен случай на жена от Йоаким Груево часове след ваксинация с Астра Зенека е причина за спиране на имунизациите с нея
A A+ A++ A

Извънредна ситуация се корени в спешното преустановяване на имунизациите с Астра Зенека у нас.

"Решението да спрем ваксинацията с "Астра Зенека" е случай на фатален край при жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Очакваме заключението на съдебните медици. Категорично няма образуване на тромби".

Това каза в Пловдив пред входа на УМБАЛ "Св. Георги" здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като днес бе разпоредено от премиера ваксинацията с препарата да спре, докато няма официално становище от Европейската агенция по лекарства (ЕМА) за безопасността на ваксината.

Спирането на ваксинацията с препарата на "Астра Зенека" е една превантивна мярка. Ще изчакаме комитета по лекарства към ЕМА, заяви здравният министър.

Министърът и медици от лечебното заведение посочиха, че пряка причнно-следствена връзка за ваксинация – фатален край към момента категорично не може да се приеме. Работната диагноза на пациентката е остра сърдечно-съдова недостатъчност.

По време на брифинга стана ясно, че починалата жена е била имунизирана в медицинския център в Стамболийски. Ваксинацията е направена вчера (четвъртък, 11 март,) следобед след преглед при кардиолог, който е дал положително становище за манипулацията.

Здравният министър Ангелов каза, че нямат притеснения за хората, които вече са се ваксинирали с "Астра Зенека".

Нека тези, които са вече ваксинирани да бъдат спокойни, призова той. Тези, които вече са записани в електронната система ще бъдат презаписани служебно.

Докато има проблема с "Астра Зенека" работата на електронния регистър за запазване на час спира, каза още министърът.

Министърът увери, че ваксинацията продължава с препаратите на „Модерна” и „Пфайзер”. Препаратът на „Пфайзер” обаче се пази за членовете на изборната администрация, като министърът подчерта, че там, където има отказ от членове на СИК, ще се отключат количествата за масовата ваксинация.

Нежеланите лекарствени реакции са около 3 на хиляда, каза още Ангелов. 

ЧЕТЕТЕ ТУК ЗА СТРАНИЧНИТЕ РЕАКЦИИ СЛЕД АСТРА ЗЕНЕКА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ НА НАШИЯ ЖУРНАЛИСТ СТЕФАН МАРКОВ

Забележка: Снимката е илюстративна

#Астра Зенека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »