Испания рестартира туризма си след 30-40% ваксинирано население

Испания рестартира туризма си след 30-40% ваксинирано население
Pixabay
A A+ A++ A

Туризмът в Испания може да заработи още през пролетта, ако бъдат ваксинирани между 30 и 40 процента от населението на страната, обяви министърът на промишлеността, търговията и туризма Рейес Марото, предаде БНР.

Само за миналата година страната е посетена от 64,5 милиона по-малко туристи. Секторът е един от най-важните в Испания, тъй като представлява почти 13% от заетостта и 12,7% от БВП.

„Планът направителството е 30-40% от населението да бъде ваксинирано през пролетта и тогава ще бъдем в състояние да започнем да отваряме отново дестинациите си”, каза Марото.

Тя изрично подчерта, че в момента заедно с Европейската комисия се разработват  „инструменти, които гарантират безопасна мобилност“, като сертификата за ваксинация.

Освен това Планът за ваксинация на правителството, който предвижда 70% от населението да бъде ваксинирано до края на лятото, „се изпълнява“ по график и това им вдъхва оптимизъм за развитието на туризма.

Само през април се очаква да пристигнат още пет милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, който добавени към тези на „Модерна“ и „АстраЗенека“ ще позволят масовата ваксинация през пролетта да мине безпроблемно.

След одобрението и на ваксината на „Янсен“ от Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата процесът по ваксиниране ще се ускори.

До момента в Испания са ваксинирани над 5 милиона и 350 000 души, което е около 11% от населението на страната.

Загубите само за миналата година в туризма са за над 72,5 милиарда евро.



#курорти #туризъм #отваряне #ваксинация #население #план

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »