Коронавирусът у нас: Детските градини в София остават отворени (ОБНОВЕНА)

Коронавирусът у нас: Детските градини в София остават отворени (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Към момента не се налага въвеждането на нови мерки в София. Това увери кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите й, въпреки че столицата е трайно в лилавата зона по разпространение на COVID-19, засега няма да се затварят детски градини, информира БНТ. 

Учениците от 1. до 4. клас също остават в присъствена форма на обучение.

Заради голям брой карантинирани, 100-но училище е затворено, както и две детски градини в район "Овча купел".

От Щаба докладваха на премиера, че ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол, България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19, продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 хил.

Премиерът Борисов изтъкна, че в повечето европейски държави ограниченията са изключително строги, а показателите за заболеваемостта – лоши. Министър-председателят акцентира, че страната ни е поръчала много повече от нужното количество ваксини, необходими за населението ни. Борисов подчерта, че скоро у нас ще пристигнат количества и от четвърта одобрена за ЕС ваксина, от която очакваме 2 млн. дози.

Борисов възложи на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му, съобщиха от правителствената пресслужба.

КОНТРОЛИРАМЕ НАТИСКА

Според министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов натискът върху лечебните заведения е контролиран. „Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област“, посочи здравният министър.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев обаче отбеляза, че обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка със заповед от утре ще бъдат увеличени COVID-леглата във всички лечебни заведения с 20%. Днес предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.

ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ

През последните 24 часа у нас са регистрирани 679 нови случая на коронавирус при направени 3 759 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 18,06% от взетите проби са дали положителен резултат. 2153 от тестовете са по метода PCR, a останалите 1606 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 223, след това се нареждат Варна с 61 и Бургас с 56 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 278 557. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 42 090. Увеличава се и броят на настанените в болница - 7 101, което е със 153 повече за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно отделение - 533. През последното денонощие при 10 медицински служители е Констатиран новият коронавирус, така общият брой на заразени медицински персонал е 10 801.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 584 души, така общият им брой достига 225 182.

Жертвите на болестта у нас са 11 285, 51 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 338 879 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 975 имунизации - 936 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 39 с тази на „Moderna” и нито една с тази на „AstraZeneca”. 58 417 души вече са получили по две дози от ваксина.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ЗАНЗИБАР

В предпоследния самолет от Занзибар са установени четирима българи с положителни за коронавирус бързи антигенни тестове, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

21 са заразените с коронавирус в община Златоград за последните три дни, 2 са починалите. Тежка остава обстановката в региона.

През почивните дни се наложи да бъдат разкрити допълнително легла в болницата „Д-р Асен Шопов“ в Златоград, предаде БНР.

Едва трима лекари се борят със пандемията в региона. Обстановката е доста напрегната, каза управителят на болницата в Златоград доктор Людмил Личев.

По думите му през последните три дни са приети нови болни. Днес трима или четирима ще бъдат изписани и на тяхно място ще бъдат приети нови.

"Лекарства, апаратура, кислород имам достатъчно, но за съжаление персоналът в болницата не достига. Аз имам 31 болни в момента, като на основен трудов договор имам един лекар пулмолог, една лекарка на четири часа и друга лекарка на два часа. Въпреки ограничения брой, по заповед на министъра, аз трябваше да имам 20 легла. От петък увеличихме леглата с още десет", коментира д-р Личев.

В Златоград хората се пазят, като дори и на открито носят маски.

Нови мерки срещу COVID-19 и в Ловешко

Ръст в броя на новозаразените с COVID-19 отчита Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч. През последните три дни стойностите на заболеваемостта са се покачили на над 300 заразени на 100 хиляди души.

Затова от 00.00 часа на 17 март /сряда/ в областта влизат в сила нови по-строги противоепидемични мерки, сред които въвеждане на неприсъствени учебни занятия до 2 април за учениците от 5 до 12 клас, съобщи д-р Росица Милчева, заместник-директор на РЗИ - Ловеч, след заседание на Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус на територията на общината, предаде БТА.

Милчева посочи, че от днес е увеличен капацитетът на COVID-отделенията, чиито легла в момента са запълнени на около 60 процента. Връща се броят им от пика през ноември, или болниците са в готовност да достигнат общо 231 легла.

Други мерки, които влизат в сила от 17 март, са преустановяване на мероприятия на закрито и открито (пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и други), с изключение на фермерските пазари. Пазаруването във всички големи търговски обекти ще се извършва задължително с количка. Всички заведения за хранене и развлечения ще работят до 22.00 часа, като се забранява "живата музика" и DJ.

Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.

Д-р Милчева добави, че вече има наложени санкции за неспазване на капацитета и неносене на маски от персонала.

Според новите мерки, фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят репетиции и изяви, спират се и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др.

Преустановява се дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида, както и посещението на игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да се провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.

Новите мерки ще са в сила до 4 април (неделя), добави д-р Милчева.
 

 

#коронавирус #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »