СНИМКА Навални се показа с остригана глава и обяви: В концлагер на 100 км. от Москва съм, има хора пребивани до смърт с дървени чукове

СНИМКА Навални се показа с остригана глава и обяви: В концлагер на 100 км. от Москва съм, има хора пребивани до смърт с дървени чукове
A A+ A++ A

"Три неща не спират да ме изумяват. Звездното небе над нас, категоричният императив вътре нас и удивителното усещане, когато прекараш дланта си по прясно обръснатата си глава. Поздрави на всички от "Сектор за засилен контрол А".

Това е уводът във Фейсбук публикация на руския опозиционер Алексей Навални, в която той разказва за затвора, където е заточен. Навални бе осъден набързо в Русия, след като се завърна в родината си. Той бе отровен о едва оцеля, след като получи болнично лечение в Западна Европа. По негови думи делата срещу него са скалъпени и целят политическото му отстраняване, така че пътят на Путин да е чист. Навални наскоро пусна и скандален филм, в който се разкрива, че замъкът в Геленджик, на брега на Черно море, е всъщност на самия Владимир Путин, а там се изсипват милиарда за строежи.

ЕТО КАК ПРОДЪЛЖАВА ПОСТЪТ НА НАВАЛНИ:

ВИЖТЕ ОРИГИНАЛНИЯ ПОСТ НА НАВАЛНИ ТУК

"Принуден съм да призная, че руската затворническа система успя да ме удиви. Не съм си и представял, че на 100 км от Москва може да се устрои истински концлагер. Никакво насилие, дори и намек за такова не съм видял засега, макар че по напрегнатите пози на затворниците, стоящи "мирно", страхувайки се да си обърнат главата, с лекота вярвам на многобрийните истории, че тук, в ИК-2 "Покров", до неотдавна хора са били пребивани почти до смърт с дървени чукове.

Сега методите са се променили и, честно казано, дори не си спомням за друго място, където всички да говорят така учтиво и по някакъв начин, приветливо. Така наричам новия си дом - "нашия приятелски концентрационен лагер".

Опозиционерът разказва още, че псувните в затвора са забранени и че "тази забрана се прилага стриктно"

"Режим, устав, разпределен ден. Буквално изпълняване на безкрайните правила. Псувните и жаргона са забранени. И тази забрана строго се спазва. Представяте ли си затвор, където няма ругатни? Просто страшно.

Видеокамерите са навсякъде, всички са следени и при най-малкото нарушение се прави рапорт. Струва ми се, че някой горе е прочел "1984" на Оруел и е казал: "Да, страхотно. Да го направим". Възпитание чрез обезчовечване.

Но ако се отнасяте към всичко с хумор, тогава можете да живеете. Така че като цяло всичко ми е наред.

Има дори и цветни моменти в черно-белите делници. Например, на гърдите ми има табелка с името и снимката, подчертана с красива червена лента. Нали съм склонен към бягство, помните ли?

През нощта през час се събуждам, до кревата ми стои мъж в куртка. Снима ме и казва:"Два часа и трийсет минути, осъденият Навални. Отбелязан в профилактическия отчет като склонен към бягство. Налице."

И аз отново спокойно заспивам с мисълта за това, че има хора, които бдят за мен и никога няма да ме загубят. Яко, нали?

И вие не губете връзка с близките си. Прегръщам всички.

 

#Алексей Навални #концлагер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »