Борисов: Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС

Борисов: Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС
МС
A A+ A++ A

„Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха също австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, на Хърватия - Андрей Пленкович, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш и на Чехия – Андрей Бабиш.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС.

Премиерът Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. „Надявам се всички държави членки да ни подкрепят, защото само по този начин можем да спазим европейския принцип за солидарност“, категоричен бе Бойко Борисов.

Министър-председателят изказа благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм.

„Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно“, акцентира премиерът Борисов. Министър-председателят припомни, че държавите членки инвестираха в разработването на ваксините срещу COVID-19, далеч преди те да бъдат произведени.



#Бойко Борисов #Шарл Мишел #ваксини #компенсационен механизъм #допълнително #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »