Вирусът у нас: Затягат мерки в Габрово, в Плевен ги разхлабват

Вирусът у нас: Затягат мерки в Габрово, в Плевен ги разхлабват
A A+ A++ A

По новия проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" се планира да бъдат купени 80 000 електронни устройства - лаптопи и таблети, които да бъдат използвани при образователния процес в училищата, но и да бъдат раздавани на ученици, които нямат устройства, когато се преминава в онлайн обучение. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/ при представянето на проекта днес.

Вече подготвихме обществената поръчка, ще сключим рамков договор и още през април се очаква да започне купуването на 80 000 електронни устройства. Купуването им ще стане поетапно, но се надяваме, че до края на лятото да завърши процесът за подновяване на технологичния фонд в училищата, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Проектът "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" е с бюджет от 109 562 641,93 лева, реализира се по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, по програмата REACT-EU.

Проектът ще продължи три и една от основните дейности в него е за купуването на технически устройства от МОН, които след това ще бъдат предоставяни на училищата. Целта е технологичните фондове на училищата да бъдат подсилени, защото някъде има недостиг на устройства, а на други места техниката е остаряла. Тези електронни устройства ще се използват в училищата, но при кризи и преминаване към дистанционно обучение, могат да бъдат предоставяни на ученици, които вкъщи не разполагат с технически устройства, за да може да се включат активно в онлайн обучението, обясни Владимир Станчев - директор на Дирекцията "Управление и изпълнение на проекти" в МОН.

По проекта с помощта на планирани обучения педагогическите специалисти ще придобиват цифрови умения и ще усвояват нови и иновативни методи за преподаване. Предвижда се и подпомагане на образователни медиатори, както и на родители на ученици за усвояване на умения за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи, което ще подпомогне учениците в пълноценното им участие в обучението. По проекта ще бъдат купувани и технически средства за ученици и учители.


В проекта ще бъдат обхванати 210 000 ученици, като планираме в следващите три години всички ученици, които преминават от предучилищното към училищното образование и ще бъдат в първи клас, да участват в краткотрайни обучения, за да са подготвени за преминаване към дистанционно обучение, обясни Станчев. Той каза, че "по предварителни данни 10 процента от всички ученици са изпитвали някакви затруднения при дистанционното обучение, или това са около 60 000 ученици".

37 718 ученици ще получат допълнително синхронно обучение и 140 000 ще бъдат подсигурени с достъп до обучение от разстояние в електронна среда. Ще бъдат обучени също 20 000 педагогически специалисти в училищното образование, както и 210 000 родители и образователни медиатори, които ще подпомагат учениците за обучението от разстояние.

В област Габрово учениците от 5 до 11 клас преминават към онлайн обучение до 2 април. В електронна среда ще учат и студентите от Техническия университет, с изключение на практическите обучения и изпити. Ограничават се масовите прояви на открито и закрито.

На събирания от частен характер могат да присъстват до 15 души. 

В Плевен моловете отварят отново с допълнителни мерки и при засилен контрол. Културните прояви ще се провеждат при 30 процента заетост на местата.

На извънредно заседание областният кризисен щаб отчете, че болничните заведения се справят със ситуацията в момента въпреки повишения брой новозаразени.

На извънредното заседание на щаба е отчетено над 633 на 100 000 население заболеваемост за последните две седмици на територията на област Плевен, д-р Красимир Трифонов, и. д. областен управител и председател на Щаба, заяви:

„Тези мерки, които разхлабваме, нямат пряко отношение към нивото на заболеваемост, тъй като с тези мерки, конкретните, които са освободени, и които се разхлабим, ще засилват самият контрол и вътрешните противоепидемични мерки“.

В най-големия мол в Плевен са взети допълнителни мерки - намалено работно време до 20 часа, съкратени са места за хранене, осигурена е допълнителна охрана.

Няма да се отварят детският кът и киното, съобщи управителят Владислав Монов:

„От финансова гледна точка е по-добре да работим и хората да бъдат на работа за сметка на допълнителните мерки. Нямаме против в момента да инвестираме в по-добри мерки и спазването им“.

"Мерки в помощ на собствениците на заведения в община Търговище ще бъдат внесени за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет". Това обяви пред журналисти кметът Дарин Димитров.

"За периода до края на март предлагаме освобождаване от таксите за ползването на открити търговски площи или т. нар. "тротоарно право". За периода от април до юни пък ползвателите ще заплащат 50 на сто от дължимата такса", разясни кметът.

Към момента 83 заведения в общината имат такива разрешителни. В случай че има нови желаещи да ползват открити площи, те също ще плащат по-ниски такси.

"Наполовина ще бъде намалена и таксата за битови отпадъци от 1 януари до 31 март за обектите, преустановили своята дейност заради въведените противоепидемични мерки", допълни Димитров.

В докладната до Общинския съвет се предлага и собствениците на заведения, наели общински имоти, да заплащат с 50 % по-ниски наемни вноски от април до края на годината.

"Мерките са в изпълнение на постъпило при нас искане от Сдружението на заведенията в България. Целим да се погрижим за хората, работещи в този сектор. Смятам, че предложението ще бъде подкрепено от всички общински съветници", заяви кметът.

Заседанието на Общинския съвет ще е на 25 март. 

Пенсионерските клубове в Ямболска област остават затворени до 2 април, детските градини и яслите продължават работа, учениците от горен курс ще могат да провеждат своите индивидуални практики. Това реши на днешното си заседание Областният медицински съвет в Ямбол.

Ситуацията с разпространението на COVID епидемията в областта се усложнява, посочи главният секретар на РЗИ - Ямбол Донка Желева.

Само за седмица заболеваемостта е нараснала от 319 души на 100 хиляди население на 473 души на 100 хиляди.

В четирите болници, в които се лекува COVID-19, са хоспитализирани 102-ма болни, свободните легла са 24. На домашно лечение са 532 души, 1032 души са под карантина. Карантинирани са и две училищни паралелки в областта.

 

Само за седмица (между 8 и 15 март) към Спешна помощ в София е имало близо 1500 ковид повиквания. 129 от обажданията са били за деца, съобщи на брифинг говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска.

С нарастване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус, расте сериозно и натискът върху лекарите в Спешната помощ. „Моля ви, пощадете ни. Молим за съпричастие и разбиране", апелира тя. Тя призова пациентите да търсят и личните си лекари. „Моля, спазвайте мерките. Не е нужно всички да се бутаме в моловете, ресторантите, магазините“, каза още Сунгарска.

400-500 повиквания към Спешна помощ е имало за последното 12-часово дежурство. От тях около 50 пациента са с COVID-19. Между 30-40 души се приемат в болница за едно дежурство. Има случаи, когато линейка обикаля няколко болници, докато пациентът бъде приет, колегите в болниците също са претоварени, каза Сунгарска, цитирана от Дневник“.

От Спешната помощ молят да не се ползва телефона им за консултации, а хората да се обръщат към личните си лекари по тези въпроси.

ВЕЧЕРЕН ЧАС В СОФИЯ НЯМА ДА ИМА

Молове, фитнеси и заведения затварят за 14 дни от събота сутринта. Спират се ясли, градини, училища, школи, кина, театри. Тези мерки предложи шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в ефира на БНТ. 

За фризьорски салони не е предвидена промяна, но такава ще има по отношение на изгралните зали и танцовите школи. 

Остават в сила зелените коридори за пазаруване. Вечерен час в София и КПП-та между отделните области няма да се налагат. 

НОВ РЕКОРД ПРИ НАСТАНЕНИТЕ В БОЛНИЦА

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4374 нови случая на коронавирус при направени 19 214 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 22,76% от взетите проби са дали положителен резултат. 10861 от тестовете са по метода PCR, a останалите 8353 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 1226, след това се нареждат Бургас с 316, Пловдив с 299 и Варна с 287 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 287 568. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 47 173. Увеличава се и броят на настанените в болница - 7 600, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 331 души само за ден. Нараства и броят на настанените в интензивно отделение - 612. През последното денонощие при 106 медицински служители е констатиран новият коронавирус, така общият брой на заразени медицински персонал е 10 973.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 1757 души, така общият им брой достига 228 816.

Жертвите на болестта у нас са 11 579, 107 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 345 994 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 4 287 имунизации -  3803 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 484 с тази на „Moderna” и нито една с тази на „AstraZeneca”. 61 728 души вече са получили по две дози от ваксина.

#коронавирус #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници