Пандемията в развитие: Заболелите в Испания намаляват, Турция няма да използва АстраЗенека

Пандемията в развитие: Заболелите в Испания намаляват, Турция няма да използва АстраЗенека
A A+ A++ A

До момента държавите членки на Европейския съюз са получили общо 70 милиона дози ваксини. 52 милиона от тях вече са поставени, съобщиха "БТВ".

До края на този месец се очаква в общността да бъдат доставени общо 106 милиона дози ваксини от общо три производителя.

От тях 66 милиона ще дойдат от "Пфайзер-Бионтех“, а други 10 милиона – от "Модерна“.

По договор "АстраЗенека“ трябваше да достави 90 милиона дози. Първоначално компанията обяви намаляване на 40 милиона, а последният й ангажимент е до края на март страните членки да получат от нея общо 30 милиона дози.

В опит да компенсира тази липса, вчера Европейската комисия договори с "Пфайзер-Бионтех“ ускорено доставяне на 10 милиона дози от тяхната ваксина, предвидени за второто тримесечие на годината.

България и още пет страни членки на Европейския съюз предлагат компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу Covid-19 в ЕС на база човек от населението и с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани тези десетина държави, които разполагат с по-малко количества ваксини. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„На база глава от населението и с новите 10 милиона плюс четири отпреди от това на „Пфайзер/Бионтех“ да бъдат компенсирани тези 10 държави, които имат по-малко ваксини, повтарям, изобщо не по наша вина. Ние настояваме да се спази решението на Европейския съвет. Само по този начин можем да спазим европейският принцип за солидарност“, коментира Борисов.

Във видеосрещата са участвали също австрийският канцлер и премиерите на Словения, Хърватия, Латвия и Чехия.

Турция засега не планира да използва Covid ваксината на британско-шведската компания "АстраЗенека". Страната разчита да получи до края на месеца 4,5 милиона дози от ваксината срещу коронавирус на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Вестник "Сабах", цитиран от ТАСС, съобщава, че властите в югоизточната ни съседка преговарят директно с генералния директор на „Бионтех“ Угур Шахин, който е от турски произход. 

След като бъде доставена първата партида, в продължение на 15 дни ще бъдат извършвани тестове, а след това ще бъде взето решение за прилагането на препарата сред населението. Ваксинацията няма да бъде задължителна.

Жителите на Турция ще могат да избират между ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ и китайската "КоронаВак", която към момента официално и широко се прилага в страната.

Властите на Южна Корея ще продължат да използват в страната ваксината срещу коронавирус на компанията "АстраЗенека", предаде агенция ТАСС, като се позова на Националната агенция за контрол и профилактика на заболяванията. Новината идва на фона на решението на редица европейски страни временно да прекратят ваксинацията с препарата.

В съобщението на агенцията се отбелязва, че не са били открити връзки между ваксинацията с продукта на „АстраЗенека“ и образуването на тромби при пациентите.

По-рано властите в Южна кория разрешиха използването на ваксината на "АстраЗенека" и при хора над 65-годишна възраст.

Столицата на Южна Корея разпорежда тестване за коронавирус на всички чуждестранни работници

Същевременно беше съобщено, че в южнокорейската столица Сеул днес ще бъде издадена 15-дневна административна заповед стотици хиляди чуждестранни работници и техните работодатели да бъдат тествани за коронавирус, а за неспазване на разпоредбата се предвиждат глоби в размер на хиляди долари. Това предаде Ройтерс, като цитира представители на властите.

Ще се тестват работодателите на поне един чуждестранен работник, както и чуждестранните работници.

Решението се взема въпреки критиките срещу подобна политика в съседен на Сеул регион, която беше определена като ксенофобска и дискриминационна, отбелязва БТА.

Властите в азиатската страна казаха, че мярката се предприема с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

Според Южна Корея заразяванията сред чуждестранните работници са високорискова ситуация.

По данни от декември 2020 г. в Сеул е имало 242 623 регистрирани чуждестранни работници, казва министерството на правосъдието. Но служители от градската управа изчисляват, че реалният им брой може да е около 390 000.

Продължава да намалява броят на заразените с Covid-19 в Испания, която премина третата вълна и в момента цифрите са сходни с тези от средата на август миналата година. 

За последните 24 часа са регистрирани 4 962 нови случая и 141 са починалите при население от 47 милиона души. На пика на вълната заразените бяха над 45 хиляди на ден.

Пикът на третата вълна на пандемията в Испания беше между 20-ти и 24-ти януари. По думите на министъра на здравеопазването Каролина Дариас тя е била "много по-силна и смъртоносна от втората". 

След месеци на строги ограничения честотата, която беше над 900 случая на 100 000 жители вече спадна на 127. В цялата страна в болница са 8 348 пациенти, като 2 037 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните надхвърлиха 12% от населението, а над 82 на 100 са тези, които искат да се ваксинират възможно най-бързо. 

Заради добрите резултати Германия извади 6 испански региона от рисковите зони и премахна карантината, след което хотелските резервации на Балеарските острови скочиха рязко, въпреки изискването за отрицателен PCR тест. Това принуди някои от авиокомпаниите да увеличат броя на полетите. 

Здравните власти обаче са раздвоени. От една страна искат туризмът да се съживи, а от друга се притесняват от нова вълна на пандемията. В опит да избегне разпространението на новите щамове на коронавируса правителството на Педро Санчес удължи ограниченията за влизане в Испания със самолет от Бразилия и Южна Африка до 30 март.

#АстраЗенека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"