Удрят и пращат в нокаут българския туризъм със зелен паспорт за пътуване

Удрят и пращат в нокаут българския туризъм със зелен паспорт за пътуване
A A+ A++ A

Новият зелен паспорт за пътуване в ЕС, който от Брюксел ни налагат, е удар по българският туризъм. С тази рестрикция се затварят вратите пред руските туристи, коментира в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес проф. Румен Драганов, който оглавява и Института за анализи и оценки в туризма.

„Това, че сте ваксиниран, не означава, че не сте приносител на заразата. Израел е на първо място и по ваксинирани, и по смъртни случаи“, добави той.

За да получи зелен паспорт, туристът трябва да е ваксиниран срещу коронавирус или да има антитела след преболедуване през последните шест месеца. Другата възможност е да представи отрицателен резултат от тест. Очаква се зеленият паспорт да влезе в сила от началото на лятото и да е валиден докато СЗО обяви край на пандемията, поясни кореспондентът на бТВ в Брюксел Десислава Минчева.

„Ако страни като Унгария и Чехия, които използват ваксини, неодобрени за ЕС, могат да ги впишат в сертификат, но ако Германия не иска да приема хора, имунизирани с такива препарати, може да откаже. Стигаме до парадокса на гражданина да му бъде разрешено да влезе в една страна от ЕС, но да му бъде отказан достъп до друга“, добави тя. 

Европейската комисия оставя на страните членки свободата да решават кой има право да влиза на тяхна територия, изтъкна Минчева. 

„Цифровото зелено удостоверение ще може да се издава от лаборатории, които правят тестове или от лечебни заведения, където се правят ваксинации. Важен на този документ е печатът. Ако досега е можело да се фалшифицират резултати от PCR тестове или документи за извършена ваксинация, то чрез новия портал вече това няма да може да се случи“, каза още тя. 

“Години наред се борехме да има електронна виза, а от ЕС ни обясняваха колко трудно можело да стане това преди 2028 г., защото във всяко малко населено място трябва местните власти да могат да я разчитат. Сега можело да разчитат зелените паспорти, но не и визата“, коментира проф. Драганов. 

„От медицинска гледна точка това, което предлагат от Брюксел, не е издържано. Тези от Европейската комисия трябва да се засрамят от това, което правят, защото личните данни за здравословното състояние са много чувствителни, а стават достояние на всички“, каза пък д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Ако искаме зелен паспорт за коронавирус, защо не искаме такъв за морбили или за туберкулоза? Защо за да отида до Солун ми трябва паспорт, но до Бургас не ми е нужен? Излиза, че бургазлии може да не са защитени от мен, но хората в Солун трябва да са предпазени. Какво трябва да направим? Да сложим по един знак, за да ни разпознават, че сме опасни ли и да не ни пускат в хотела?“, попита той.

„В основата на договора за Европейския съюз е свободното движение. Решението е да осигурим ваксини за цялото население и да махнем всички ограничения. Няма нужда СЗО да ни казва кога да го направим“, заяви д-р Кацаров. 

„Съседите ни въвеждат зелени коридори и паспорти. Ние ще загубим конкурентно предимство пред тях, ако не сме в тази линия“, каза пък проф. Драганов.

„Ако има ограничение за възраст, може да се стигне до абсурдната ситуация децата, навършили 16 г. на 30 май, да не могат да пътуват, а на 29-ти да имат право. Това е класически случай на непряка дискриминация“, заяви Кацаров. 

„От Еврокомисията съобщават, че целта на ЕС е до юли да се ваксинира 70% от населението и да се приключи с епидемията. В същото време казват, че до лятото трябва да дадат визи. За какво са ни, като ще ваксинират населението? Да осигурят ваксини за всички! Който желае нека да се имунизира. Трябва да се махнат всички ограничения. Това се изисква от Европейската комисия“, каза още той.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »