Хипермаркетите: Новите строги мерки са опасни и за хората, и за бизнеса

Бизнес | 19 март 2021, петък / 09:02| Показвания:СМТ

Въвеждат се нови, по-строги мерки, които влизат в сила от понеделник и ще важат до 31 март.

Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев заяви пред БНТ, че тези мерки са неадекватни.

"Тези мерки са опасни за живота и здравето на хората, опасни са за и бизнесите. Бизнесът също е притеснен от данните за развитието на пандемията, очаквано беше да се въведат ограничения. Но те бяха огромна изненада. Ние смятаме, че ограничението да бъдат затворени търговците в магазините над 300 кв. м, няма да има положителен ефект, тъй като хората, които пазаруват в големите, ще почнат да пазаруват в малките магазини и това ще увеличи риска от заразата", каза още Матеев.

По думите му, тук възникват въпроси, на базата на какъв анализ големите магазини са по-опасни от малките. Не става дума за моловете, говорим за самостоятелни магазини", подчерта Матеев.

Неговото наблюдение е, че големите магазини спазват много стриктно изискванията, а зеленият коридор работи относително добре.

Матеев смята, че привилегировани в новата ситуация ще бъдат малките магазини. Той прогнозира, че големите ще се адаптират, може би ще намалят площта за пазаруване и по този начин ще се ограничи рискът от струпване.


Тагове: Сдружение за модерна търговия, Йордан Матеев, магазини, затваряне, мерки, опасни, хора, бизнес

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси