Добра вест за Варна и Бургас: Язовир Камчия е напът да прелее, а само преди месец бе пресъхващ гьол

Добра вест за Варна и Бургас: Язовир Камчия е напът да прелее, а само преди месец бе пресъхващ гьол
A A+ A++ A

От пресъхващ гьол преди малко повече от месец, яз. Камчия, който снабдява с питейна вода цяла Бургаска област и Варна, се напълни до 91.28% от общия си обем, с което окончателно водната криза за областта се отменя. Данните са от последните 24 часа и са публикувани от МОСВ и от тях става ясно още, че водният басейн е запълнен и на 87% от полезния си обем. Според експерти, ако дъждовете продължат още няколко дни, язовирът ще запълни изцяло капацитета си.

Към 18 март в Камчия има налични 213 194 млн. куб. м. От тях използвами преди мъртвия обем на водния басейн са 137 194 млн. кубика. Средния денонощен приход е възлизал в последните 24 часа на 14 кубични метра в секунда, а разходът – 2.24 куб.м./с.

Припомняме, че само допреди няколко месеца в Бургас усилено се говореше за водна криза, тъй като водите в язовир Камчия бяха паднали до критични нива, доближаващи зловещо мъртвия му обем. На 1 декември след спешна среща между министъра на околната среда и водите Емил Димитров с представители на ВиК-Бургас, кметът на общината Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков, стана ясно, че дори се готви спасителен резервен план в противодействие на водната криза. Тогава язовирите Ахелой и Порой бяха прехвърлени на областния управител, за да може час по-скоро да започне процедура по спешния им ремонт.

Това обаче се оказа изцяло неналожително, след като над областта, само месец по-късно, се изсипаха поройни дъждове, които само за ден напълниха яз. Камчия с 7.5 млн. куб. м. вода и вдигнаха нивото на водния басейн до близо 60% от общия му обем и около 38% от полезния. Днес, едва 2 месеца по-късно, нивата на Камчия са почти двойно по-високи заради редовните валежи и категорично вече не може да се говори за водна криза в областта. Въпреки това обаче двата резервни язовира Ахелой и Порой все пак ще бъдат ремонтирани, за да действат като „план Б“ при бъдещи периоди на суша.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници