Делото срещу Цветанов отложено заради справка в дела на съдия Тодорова

Делото срещу Цветанов отложено заради справка в дела на съдия Тодорова
Повод за делото на Тодорова срещу Цветанов бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов беше отложено заради поисканата от неговата защита справка в делата на съдия Мирослава Тодорова от 2004 г. насам.

Повод за делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

По-късно се оказа, че в момента, в който Маникатов е получил 8-годишната си присъда от Тодорова, е трябвало да бъде в затвора, за да изтърпява друго наказание, затова тя си е позволила да забави мотивите.

Междувременно обаче той бил предсрочно освободен и тъй като нейната присъда не била влязла в сила, нямало как да го задържат зад решетките. Именно това министърът използва като аргумент срещу нея - че престъпник е останал на свобода.

В жалбата си Мирослава Тодорова твърди, че Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите.

Адвокатът на подсъдимия Десислава Добрева поиска справка за забавените мотиви по дела на съдия Мирослава Тодорова за последните 8 години.

Съдът не прие възраженията на адвокат Даниела Доковска, която защитава Мирослава Тодорова, че делата й със забавени мотиви вече са известни, тъй като са описани по другите две дисциплинарни производства срещу нея.

Не беше прието като доказателство и представеното от Доковска интервю от 27 юли във вестник „Капитал" на премиера Бойко Борисов, в което той обяснява, че в разговор с Цветан Цветанов го е посъветвал да се извини на Мирослава Тодорова.

В началото на днешното съдебно заседание съдът прие експертното заключение и корекциите по дешифровката на презаписа на интервюто на вътрешния министър, дадено за бТВ.

И на двете заседания в Пловдивския районен съд до момента Мирослава Тодорова и Цветан Цветанов бяха представлявани от адвокатите си.

Делото срещу вътрешния министър попадна в Пловдив, след като Върховният касационен съд прецени, че то не трябва да се гледа в Софийския градски съд, тъй като Мирослава Тодорова работи там.

Следващото заседание беше насрочено за 18 октомври.

#Мирослава Тодорова #Цветан Цветанов #Васил Маникатов #клевета #Десислава Добрева #Даниела Доковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници