Китай обяви евродепутата от ДПС Илхан Кючук за персона нон грата

Китай обяви евродепутата от ДПС Илхан Кючук за персона нон грата
A A+ A++ A

Китай контраатакува като постави в черния си списък десет лица от ЕС и четири субекта в отговор на санкциите на Брюксел срещу китайски служители заради предполагаеми нарушения на човешките права мюсюлманското малцинство на уйгурите в региона Синцзян.

Китайското външно министерство посочи, че българският евродепутат Илхан Кючюк, заедно с Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман, са сред членовете на Европейския парламент, които "сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация".

По-рано ЕС обвини китайски служители в масови задържания на мюсюлмански уйгури и нарушения на човешките права в Синдзян и наложи първите си санкции срещу Пекин след оръжейното ембарго през 1989 г., което беше в резултат на репресиите на площад Тянанмън.

"За мен решението на Китай не е неочаквано", заяви за "Хоризонт" Илхан Кючюк. Той свързва попадането му в ответния санкционен списък с работата си за правата на уйгурите и издигането на кандидатурата на политическия затворник Илхам Тохти за наградата "Сахаров".

Останалите лица, санкционирани от Китай, са холандския политик Сьоерд Вимер Шеердсма, белгийския парламентарист Самуел Коголати, литовския депутат Довиле Сакалиене и двама учени - Адриан Зенц от Германия и Бьорн Йерден от Швеция.

"На засегнатите от санкциите лица и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао", заяви китайското външно министерство. "На тях и на компаниите и институциите, свързани с тях, също е забранено да правят бизнес с Китай".

Санкционираните субекти са Комитетът за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз; Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент; Институтът за китайски изследвания "Меркатор" в Германия и Фондация „Алианс на демокрациите“ в Дания.

#Илхан Кючук #Китай #уйгури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »