ООН сигнализира: 12 млн. деца по света може да останат неграмотни заради пандемията

ООН сигнализира: 12 млн. деца по света може да останат неграмотни заради пандемията
A A+ A++ A

Заради прякото въздействие на пандемията от коронавирус 12 млн. деца по света, които навършват 10 години през 2021 г., ще духнат свещичките на тортата, без да могат да четат. Това става известно от нов доклад на ООН, пише „Гардиън”.

Според неправителствената организация „Една кампания” COVID кризата е довела до увеличение на неравенството в образованието между богатите и развиващите се страни, което и без това вече е огромно.

„Отчитаме ръст със 17% в броя на децата, които изобщо няма да се научат да четат в сравнение с миналата година”, добавят от организацията.

Глобалното движение призовава лидерите на страните от Г-7 да инвестира 5 млрд. долара за финансиране на образователни инициативи във всяка точка от света, която се нуждае от помощ. „Последствията от това, че децата не могат да четат до 10-годишна възраст влияят върху по-нататъшното им развитие като личности, способността им да създават и да се грижат за бъдещите си семейства", допълват от "Една кампания", цитирани от БТВ.

Изпълнителният директор на неправителствената организация Дейвид Макнеър допълва, че изгубеният потенциал не просто уврежда живота на подрастващите, но и пречи на растежа на цели икономики.

Според „Една кампания” 40% от общия брой на децата, които са най-застрашени да останат неграмотни, са в Африка, като допълват, че под „особено голям риск” са момичетата - близо 20 млн. не се очаква да се върнат в училище дори когато образователната система започне да функционира по нормалния си начин.

През октомври УНИЦЕФ публикува доклад, който също показва, че COVID кризата е засилила съществуващите неравенства в световен мащаб. Заради затворените учебни заведения и липсата на цифрови възможности за обучение в развиващите се страни нивата на основна грамотност, които и без това са ниски, са се влошили още повече.Неправителствената организация призова финансовите министри от Г-20 да подкрепят страните с по-ниски доходи, за да спомогнат за справянето с проблема. Според Макнеър, ако съвсем скоро не се предприемат действия, около 750 милиона деца ще бъдат лишени от основно ниво на грамотност до 2030 г.

 

#деца #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"