COVID-19 по света: Меркел се отказа от локдаун по Великден, Тел Авив закри последното си Ковид-отделение

COVID-19 по света: Меркел се отказа от локдаун по Великден, Тел Авив закри последното си Ковид-отделение
A A+ A++ A

ЕК прие по-строги мерки във връзка с механизма за прозрачност и разрешение за износ на ваксини срещу Covid-19, съобщи комисията на официалния си сайт.

Новият регламент въвежда промени в съществуващия механизъм. Оттук нататък следва държавите-членки и Комисията да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

„ЕС се гордее, че е дом на производители на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят. Докато нашите държави-членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да са и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия въвежда принципи на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за одобрение. ЕС разполага с отлично портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но трябва да осигурим навременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден е от значение.",  заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС.

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози. Не е удовлетворена само една заявка за износ. Основните дестинации за износ включват Великобритания (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Южна Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона).

Досега Комисията е подписала договори за покупка с шест компании (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и още две компании. Четирите договора с компаниите, чиито ваксини са получили условно разрешение за пускане на пазара, възлизат на над 1,6 милиарда дози. 

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и затова ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на COVAX Advance Market Angažment.

Меркел се отказа от локдаун по Великден

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отменя решението за по-строг локдаун по време на Великденските празници, като заяви, че това е било грешка.

„Идеята за Великденски локдаун беше създадена с най-добри намерения“, каза тя на брифинг за медиите. По думите й планът е бил прибързан и не може да бъде изпълнен за толкова кратко време. „Тази грешка е единствено моя“, подчерта тя, цитирана от Ройтерс и Нова телевизия.

Белгийските власти днес обявиха решението си от следващата седмица училищата в страната да затворят до второ нареждане. Ще работят само яслите, магазините за основни стоки ще въведат изискване за едновременно присъствие на до 50 души, а търговските обекти, които не продават изделия от първа необходимост, ще бъдат посещавани само със запазен час, предаде БТА.

Остава в сила се забраната за пътуване през граница за развлечение, затварят се салоните за красота. Пътуванията в страната остават разрешени. Навсякъде в Белгия се въвежда вечерен час от 22.00 ч., като досега това изискване бе в сила само в Брюксел, а в останалите градове забраната за движение бе в сила от полунощ. Разрешава се в протести да участват до 50 души.

Премиерът Александер де Кро обясни, че броят на новозаразените с COVID-19 нараства и ако това продължи, здравната система няма да понесе натоварването. По последни данни ръстът при заболелите е 40 на сто за последната седмица, като заразените са 7,6 на сто от изследваните. При смъртните случаи увеличението е от 3,5 на сто. До днес в Белгия са ваксинирани над един милион души, а жертвите на новата болест са близо 23 хиляди.

Белгийските власти обявиха решението си от следващата седмица училищата в страната да затворят до второ нареждане. Ще работят само детските ясли.

Магазините за основни стоки ще въведат изискване за недопускане на повече 50 души, а търговските обекти, които не продават изделия от първа необходимост, ще бъдат посещавани само със запазен час.

Остава в сила забраната за пътуване през граница за развлечение, затварят се и салоните за красота. Пътуванията в страната остават разрешени.

Навсякъде в Белгия се въвежда вечерен час от 22.00 ч., като досега това изискване бе в сила само в Брюксел, а в останалите градове забраната за движение бе в сила от полунощ. Разрешава се в протести да участват до 50 души.

Премиерът Александер де Кро обясни, че броят на новозаразените с коронавирус нараства и ако това продължи, здравната система няма да понесе натоварването.

По последни данни ръстът при заболелите е 40 на сто за последната седмица, като заразените са 7,6 на сто от изследваните. При смъртните случаи увеличението е от 3,5 на сто. В Белгия са ваксинирани над един милион души, а жертвите на новата болест са близо 23 хиляди.

Кампанията за ваксинация в Израел явно се оказа успешна. Друго доказателство, че пандемията в Израел приключва, е болница Ичилов в Тел Авив, която затвори отделението си за ковид, съобщи Kliks.ba.

Болница Ичилов съобщи в понеделник, че е затворила последното активно отделение за лечение на пациенти с коронавирус, след спад в броя на хората, заразени в Израел. Последните пациенти с ковид, които са хоспитализирани в болница Ичилов, основният болничен комплекс, обслужващ Тел Авив и столичния му район, се възстановяват.

В момента около 600 пациенти са заразени с коронавирус. Миналата година по това време имахме стотици пациенти, тази сутрин само десетина. "Връщаме се към останалите пациенти, които нямат коронавирус", коментира лекар от болничното заведение.

60% от населението в Израел е имунизирано, което позволява животът да се върне на нивата преди пандемията.

#коронавирус #локдаун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »