Прогноза: България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни

Прогноза: България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни
A A+ A++ A

България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни. Тази прогноза е от документ, разпространен в Управителния съвет на ЕС по ваксинацията, за който написаха чешкият вестник Hospodářské noviny и Politico. Данните показват разликата в скоростта на ваксиниране на страните от ЕС въз основа на това колко дози от различните ваксини са поръчали националните правителства през миналата година.

Дания ще успее да ваксинира 79% от населението си до края на юни, а Малта - дори 92%. Петте страни в най-лошо състояние - България, Хърватия (36%), Латвия (42%), Словакия (39%) и Чешката република (44%) - няма да достигнат и половината от това.

Материалът е озаглавен “Чешката република можеше да получи много повече ваксини, но отказа”, което се отнася и за България. Вместо полагащите се според населението на България над 30 млн дози, правителството поръча в края на миналата година малко над 13.5 млн. дози, като лъвският пай от тях - над 9 млн дози, се пада само на две компании - AstraZeneca и Sanofi. Ваксината на Sanofi е далече от започване на процеса по одобрение, а правителството е поръчало пълната квота от 4.65 млн. дози. AstraZeneca ще достави с над 50% по-малко от планираното за първата половина на тази година, а към препарата ѝ има голямо недоверие заради случаи на нежелани реакции. 

Експертите са единодушни, че поне 70% от възрастните трябва да бъдат ваксинирани, за да се постигне колективен имунитет срещу ковид-19

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че колективният имунитет може да бъде постигнат в повечето страни от ЕС до средата на юли.

Ако производителите на ваксини не ускорят значително доставките или на пазара не се появят други ваксини от други компании, Чешката република, както и България, няма да бъдат сред страните, чиито граждани ще имат имунитет до средата на юли.

Преди седмица във Виена се събраха премиерите на Австрия, България, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия които направиха коалиция с искане за справедливо разпределение на ваксините според населението.

Според данните цитирани от Hospodářské noviny точно в тези държави процесът на ваксинация е най-бавен. Само “главния организатор” на коалицията Австрия ще постигне приблизително 50-процентен процент на ваксиниране до края на юни. Това поставя страна в долното ниво в ЕС, но не толкова далеч от средното, че да бъде част от долната петица, отбелязва европейското издание на Politico.

Неравномерното разпределение на ваксините срещу COVID-19 може да доведе до разделение между страните от Европейския съюз, каза днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц в интервю за германския ежедневник Die Welt.

Към настоящия момент доставката на ваксини в ЕС, според думите на Курц, не се извършва едновременно и не е пропорционална на населението на отделните страни, а се прави с оглед поръчаното количество. Поради това някои страни ще могат да постигнат стаден имунитет в края на май, докато други - не по-рано от есента или дори в края на годината.

Австрийският канцлер нарече това „силно политически въпрос“ и обяви, че възнамерява да повдигне въпроса на онлайн срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 25-26 март.

Курц вярва, че е възможно да съществуват тайни споразумения между фармацевтични компании и длъжностни лица в Брюксел за приоритетното разпространение на препаратите.

 

 

#ЕС #ваксина #ваксина коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"