На 4 април: Сваляме маските в избирателните секции, за да ни разпознаят

На 4 април: Сваляме маските в избирателните секции, за да ни разпознаят
БГНЕС
A A+ A++ A

Как се гласува с хартиена бюлетина? От Централната избирателна комисия дават разяснения, предаде БНТ.

Съветът към всички граждани, имащи право на глас е първо да проверят навреме дали фигурират в избирателните списъци и в коя секция трябва да гласуват.

Това може да се направи на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ ТУК, на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 47 26 или да изпратите SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

В деня на изборите на таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

Изборният ден започва в 7:00ч. и завършва в 20:00ч. Той може да продължи до 21:00ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

От ЦИК препоръчват да се спазва дистанция и ограничителните ленти.

При влизане в изборното помещение покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.

В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020 г., Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи.

След вписване на данните Ви в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба й и Ви я подава.

- В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат.

- Ако желаете, отбележете преференция за кандидат в кръгчето.

- Сгънете бюлетината и излезте от кабината.

- Член на СИК ще постави втори печат на гърба й, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла.

- Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия.

 

#ЦИК #4 април #избори #гласуване #бюлетина #лична карта #маска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »