ВСС определи правилата за избор на надглавен прокурор

ВСС определи правилата за избор на надглавен прокурор
БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен пpoĸypop, ĸoйтo да paзcлeдвa главния прокурор и неговите заместници, съобщава БНР.

След като те бъдат публикувани на страницата на Съвета, съдебните кадровици ще открият и веднага след това ще замразят процедурата, докато Конституционният съд не каже противоречи ли новата правна фигура на основния закон.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, а конституционните съдии единодушно решиха да обсъдят искането на държавния глава по същество.

Конституционният съд ще разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

„За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“, коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Ако (сега) бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос“, допълни Киселова.

Темата ще бъде отворена не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако КС обяви разпоредбите за противоконституционни, поясни още преподавателят. 

В предаването „12+3“ Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всички“ коментира: 

„Фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог, леко изнасилване на понятието за правосъдие... Този специален прокурор не трябва да е в системата на прокуратурата. Не трябва да е лично подчинен на главния, може да е магистрат, който да се отчита пред ВСС“. 



#ВСС #правила #избор #процедура #специален прокурор #разследване #главен прокурор #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »