Манолова: Радев да свика КСНС заради хаоса в изборите

Манолова: Радев да свика КСНС заради хаоса в изборите
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. В схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, а както видяхме днес и основните партии – ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи.


Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ по време на извънреден брифинг след пресконференциите на ГЕРБ, БСП и ЦИК днес.

Това е „Изборигейт“ - институционален удар срещу честността на изборния процес. След закриването на 44-то Народно събрание днес в 11:00 ч. в рамките на 120 минути основните политически сили ГЕРБ и БСП, както и ЦИК, синхронизирано дадоха брифинги, на които поставиха под съмнение честността на изборния процес и възможността да бъде отчетен вотът. Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи? Не бяха ли гласувани те именно от техните членове в ЦИК?, попита Манолова, като добави, че видът на протоколите е ясен от седмици.

Тя припомни, че двете партии имат мнозинство в ЦИК от общо 13 члена. Посегателство срещу гражданското право на българите за честни и свободни избори е да кажат, че ще има хаос в изборния процес и да заявят, че ще е трудно или невъзможно изборните резултати да са отчетени в срок, каза още Манолова, визирайки и изявлението на Информационно обслужване.

Не е нормално изборните протоколи да са над 20 страници дълги, нито разписка от машинното гласуване да е дълга няколко метра. Това са промени в Изборния кодекс, направени през октомври, заради които БСП остана в парламента. Сега става ясно, че те „минират“ възможността изборните резултати да са отчетени в срок, допълни тя.

Честността на изборите е отговорност на депутатите, в това число и от двете основни партии, на ЦИК, Информационно обслужване и на Министерския съвет. Да не забравяме, че има вицепремиер, който отговаря за изборите и който очакваме да се появи ден преди изборите и да обяви, че няма как да се отчетат резултатите, каза още Манолова.



#Мая Манолова #Румен Радев #КСНС #хаос #избори #схема

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"