Екзакта: 70% от българите не одобряват работата на отишлото си 44-то Народно събрание

Екзакта: 70% от българите не одобряват работата на отишлото си 44-то Народно събрание
НС
A A+ A++ A

Сегашният 44-и състав на българския парламент приключва работата си с одобрение от 18% и неодобрение от 70%. Особено изразително е неодобрението към институцията сред столичани, сред младите българи на възраст под 30 години, както и сред най-възрастните – над 60 години. Това показват данните от социологическо проучване на Екзакта Рисърч Груп*.

Добри оценки за работата на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат дават 52% от избирателите на ГЕРБ, 38% от привържениците на ВМРО, 17% от избирателите на ДПС, 14 % от симпатизантите на Патриотична коалиция „Воля – НФСБ”, 7% от избирателите на БСП, 5% от тези на ИТН и 3% от симпатизантите на ДБ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключва мандата си с 25% одобрение, дял надхвърлящ с 8 пункта одобрението към ръководената от нея институция. Неодобрението към работата й възлиза на 58%. Председателят на парламента има подкрепата на 78% от избирателите на ГЕРБ. Добри оценки за работата на Цвета Караянчева дават две трети от избирателите на новата патриотична коалиция „Воля-НФСБ”, както и една трета от избирателите на ВМРО. Сред симпатизантите на ИТН одобрението към Цвета Караянчева е 8%, колкото е и сред избирателите на ДПС. Най-ниско е одобрението към Председателя на парламента сред избирателите на БСП -4% и на ДБ-3%.

България е конституирана като парламентарна република, в която парламентарните избори би следвало да осигуряват политическо представителство по волята на избирателите. В публичното пространство, обаче, от години насам битуват тези, че всеки следващ състав на парламента е по-неодобряван и по-слаб от предишните, което оставя в хората усещането за едно безкрайно дъно на недоверието към институцията и за подмяна на техния вот.

Ако сравним сегашното одобрение на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат, с одобрението на 43-то Народно събрание също в края на неговия мандат, то по данни на Екзакта отсъства каквато и да е значима отлика в оценките. И тогава, и сега, одобрението към Парламента е на стойност между 17 и 18%, а неодобрението и към двата състава на парламента се доближава до 70%. Нека припомним и обществените оценки за работата на парламента в края на управлението на Пламен Орешарски, когато неодобрението към институцията достигна рекордните 83%, а одобрението се сви до 8.5%.

Няма съмнение, че репутацията на Парламента е функция на компетентността на законодателите, които обаче трябва да бъдат отдадени на мисията за възвръщане на респекта към държавността у нас. Защото демокрацията е преди всичко правила и процедури, които имат за цел да гарантират функционирането на институциите.

*Данните са от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Изследването е обезпечено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта. За целите на този коментар са ползвани и данни от архива наа на Екзакта Рисърч Груп.

#Екзакта Рисърч Груп #44-то Народно събрание #одобрение #неодобрение #мандат #Цвета Караянчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"