Третата вълна на К-19 не стихва: Свършиха COVID-леглата в Асеновград (ОБЗОР)

Третата вълна на К-19 не стихва: Свършиха COVID-леглата в Асеновград (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Високата заболеваемост от Covid-19 е съсредоточена в три области - Силистра, Бургас и София. Това каза в Силистра днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в Силистра, Дулово и Тутракан. 129 легла за Covid пациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са Covid.

Хората много късно търсят помощ

Министър Ангелов смята, че се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса, съобщи БТА.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4129 нови случая на коронавирус при направени 18 656 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 22,13% от взетите проби са дали положителен резултат. 11 021 от тестовете са по метода PCR, a останалите 7 635 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 1110, след това се нареждат Пловдив с 342, Варна с 325 и Бургас с 269 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 325 233. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 65 181. Увеличава се и броят на настанените в болница - 9 430, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 149 души само за ден. Увеличава се и броят на настанените в интензивно отделение - 751. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 11 643.

 

Броят на излекуваните за последното денонощие е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 2 979 души, така общият им брой достига 247 451.

Жертвите на болестта у нас са 12 601, 89 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 430 228 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 14 627 имунизации - 5642 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 3397 тази на „Moderna” и 5588 с тази на „AstraZeneca”. 87 108 души вече са получили по две дози от ваксина.

Третата вълна на коронавируса не стихва. Тя може да се окаже най-тежката от началото на пандемията, прогнозират експертите. Редица държави въвеждат нови ограничения. У нас, в Бургас тежката обстановка наложи вечерен час и маски на открито. Спазват ли се рестрикциите?

"Ние сме тук, за да помогнем на хората. Искаме да им помогнем, а не да ги санкционираме. Проверките в града са много, извършват се по магазините и другите обекти. Такива има в транспортната мрежа и обществените места", казват от РЗИ Бургас.

Междувременно COVID-19 препълни болниците в Асеновград. Намери ли се решение? Във Враца само за седмица броят на заразените скочи два пъти.

„Проверяваме най-вече магазините, защото там има струпване на хора. Най-честите проблеми, които наблюдаваме включват неправилното носене на маска. Проверяваме за дезинфектанти и дали те отговарят на изискванията”, обяснява Инспекторът от РЗИ-Враца Ивайло Кръстев.

Утре в Асеновград  ще бъде отворен зелен коридор за ваксинация с AstraZeneca, но на дневен ред е друг проблем – липсата на достатъчно легла.

„Ние имаме заделени 63 легла за COVID-19. Шест от тях за интензивни грижи. За лечение са настанени 72 души, но ние няма да ограничим приема за хората, които имат нужда. Търсим всякакви опции, за да приемем пациентите в други структури”, обясни директорът на здравното заведение д-р Иван Червенков

#коронавирус #легла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"