Васил Василев - Зуека чете стихотворението "Спомен" от Свeтлозар Желев: Известни актьори четат съвременни български автори

Васил Василев - Зуека чете стихотворението "Спомен" от Свeтлозар Желев: Известни актьори четат съвременни български автори
Арт театър
A A+ A++ A
В 22-ри епизод на поредицата "Известни актьори четат съвременни български автори" ще ви покажем Васил Василев Зуека, който с огромния си талант ще прочете за вас стихотворението "Спомен" от Свeтлозар Желев!
Приятно гледане!
 
 
Васил Василев, по-известен с прякора си Зуека, е български актьор, телевизионен водещ и талантлив художник. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Илков през 1992 г. Участва в студентското предаване от началото на 90-те „Ку-ку“, както и в наследника му – „Каналето“. Водил е предането „Господари на ефира“ и е участвал в сериала „Полицаите от края на града“. В момента е лице на „Като две капки вода" и „Маскираният певец“.
 
С актрисата Нина Димитрова основават театър „Кредо“. Първата им постановка – „Шинел“ (по Гогол) – има повече от 500 представления, играят я на сцената на Театър 199 и по света на осем езика. Получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България – Специална награда ИКАР за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света (2008). На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.
 
Участва в повече от 20 игрални филма. Световната премиера на филма "Посоки", с участието на Зуека е в секцията "Особен поглед" на 70 -ия Филмов фестивал в Кан. Филмът е представен на международни кинофоруми, печели номинации и награди. Филмът "Хлад" също с негово участие, се бори за престижна награда от фестивал в Кан. В началото на обявеното извънредно положение Зуека помагал на своя син в рисуването и след 25 годишна пауза, любовта към четката се върнала. Негови картини има в колекции в почти всички европейски държави.
 
Предстои негова изложба в прочутата пловдивска галерия U PARK в средата на март 2021 г., основана от художника Кольо Карамфилов. След краят на локдауна Арт театър "Катя Костова" ще представи на сцената в Берлин и Хамбург спектакъла "Ние, българите" с участието на Васил Василев Зуека и Влади Априлов.
 
Светлозар Желев е роден в Ямбол, но от 30 години диша въздуха на софиянци в столицата. От тях 23 се занимава професионално с книги. Бил е книжар на "Славейков", редактор, издател, а в момента е директор на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК. Водещ в предавания на БНТ и БНР, блогър и популяризатор на добрата литература чрез страницата си "Литературен гид".
 
Автор и съставител на книгите "За бавното живеене и насладата от живота" и "България за напреднали". В момента работи по трета книга с работно заглавие "Гурме за напреднали".
 
"Известни актьори четат съвременни български автори" е свързващо звено между публиката на Арт театър "Катя Костова" и българските творци.
 
Във време на нечувана корона пандемия, в която театралните зали са затворени, съвместно с генералното консулство в Мюнхен се създаде един малък културен остров, от който всяка неделя се излъчват специално създадени видеа, в които български артисти четат творби на съвременни български автори. По този начин се популяризират българските автори и българските артисти сред подрастващите и учениците в българските училища на територията на Германия, Нидерландия и Швейцария.
 
Всички епизоди можете да гледате тук: https://www.facebook.com/ARTTHEATERB
 
 
 

#Зуека #спомен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »