Берлин алармира за 7 починали и 21 с нежелани реакции след ваксината на АстраЗенека

Берлин алармира за 7 починали и 21 с нежелани реакции след ваксината на АстраЗенека
A A+ A++ A

Медицинският регулатор в Германия съобщи днес, че е получил данни за 21 случая с необичайни тромби у хора, ваксинирани наскоро с препарата на "АстраЗенека" срещу Covid-19. В имейл на Института "Паул Ерлих" до Асошиейтед прес се казва, че седем души с тромби са починали.

Появата на необичайна форма тромби в главата накара няколко европейски държави временно да спрат по-рано този месец употребата на препарата на "АстраЗенека" срещу коронавируса.

След експертен преглед медицинският регулатор на ЕС констатира, че рисковете от евентуалните странични ефекти трябва да бъдат включени в листовките с информация за ваксината. Повечето страни от ЕС подновиха прилагането на ваксината на "АстраЗенека".

Според съобщението на Института "Паул Ерлих" тези 21 случая са регистрирани преди 25 март, като в 12 от тях кръвната картина на пациентите е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. Деветнайсет от случаите са при жени на възраст от 20 до 63 години, а два са при мъже на 36 и 57 години.

През периода, проучен от Института "Паул Ерлих", в Германия са били поставени около 2,27 млн. първи дози от "АстраЗенека".

Седемдневното равнище на заразените в Германия на 100 000 жители днес бе 129,7 - доста над набелязаните 100, при които е предвидено задействането на т.нар. "аварийна спирачка". Здравните власти съобщиха вчера за 17 176 нови заразени и 90 смъртни случая, свързани с коронавируса, за денонощие.

Германският канцлер Ангела Меркел засили натиска върху премиерите на 16-те провинции да се придържат към договореното втвърдяване на коронавирусните правила заради растящия броя заразени.

#АстраЗенека #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »