Вирусът у нас: Мерките се разхлабват, заведенията са в трескава подготовка

Общество | 31 март 2021, сряда / 19:30| Показвания:От утре влизат в сила облекчения за ресторантите, театрите и кината, както и за фитнесите. „Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели. Налага се, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му в момента сме в плато, а до седмица се очаква спад на заболелите. „Нищо толкова не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата“, аргументира той разхлабването на мерките в ефира на bTV.

Кантарджиев призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него ситуацията ще се влоши, когато 10 души заразяват 20 и нагоре.

Преболедувалите коронавирус официално са около 300 хил., а плюс тези, които не са влезли в статистиката стават над 1,2 млн. души. С имунитет са близо 2 млн. българи.

"Пет кислородни концентратори бяха доставени на Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Те са част от днешната пратка от общо 23 бройки", заяви д-р Илиян Минчев - директор на Регионалната здравна инспекция.

Той уточни, че за останалите болници са доставени по два апарата, а за основния стожер в лечебната дейност срещу коронавируса - университетската болница "Д-р Странски", са разпределени пет.


"Ценното на тези апарати е, че те извличат кислорода от въздуха и го подават чрез дозиране на конкретния пациент. Много са нужни за стаи, където няма централна кислородна инсталация", поясни д-р Минчев.

"За региона на Плевен има тенденция за слизане от платото на пандемията с коронавирус", коментира той. "Резултатите за положителните болни намаляват, съответно и заболеваемостта - от първо в страната, регионът вече е на пето - 756 на 100 000 е заболеваемостта за Плевен, докато средната за страната е 728.

Все още е голям натискът към болниците, но има над 200 свободни легла - заети са около 65 %. При интензивните заетостта е 85-90 на сто, но всеки момент ще бъдат пуснати още 4 интензивни легла в болница "Св.Панталеймон" и ще станат в областта общо 39 легла за интензивни грижи", посочи д-р Минчев.

Изпълнителният директор на болница "Д-р Г.Странски", доц.Цветан Луканов, заяви че получават нужните доставки медикаменти за коронавирус и разполагат с нужния персонал. Когато има нужда за лечение с кръвна плазма, получават заявените количества.

ПОСЛЕДНИТЕ ДАННИ

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза нов антирекорд. През последните 24 часа у нас са регистрирани 5 176 нови случая при направени много повече тестове - 20 455, сочат данните от Единния информационен портал. 25,3% от взетите проби са дали положителен резултат. 12 574 от тестовете са по метода PCR, като положителните са 3 417. За деня има 7 881 антигенни теста, като положителни са 1 759.

Най-много нови случаи има в София - 1 321, след това се нареждат Варна с 463, Пловдив с 425 и Бургас с 417. Няма област без нови случаи, като най-малко са те във Видин - 28.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 338 426. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 69 666. Увеличава се и броят на настанените в болница - 9 811, което е със 132 повече за ден. Намаляват пациентите, настанени в интензивни отделения и те са вече 748. 

Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 11 859, като 78 са регистрирани през изминалото денонощие.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 3 219 души, така общият им брой достига 255 692.

Жертвите на болестта у нас са 13 068, 155 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени общо 458 731 дози ваксини, като лицата със завършена втора имунизация са вече 93 081. За последното денонощие има 13 183 поставени ваксини срещу COVID-19


Тагове: коронавирус, мерки

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси