Пуснаха частично движението по пътя за Рилския манастир

Пуснаха частично движението по пътя за Рилския манастир
АПИ
A A+ A++ A

След 2 часа туткане, инспекции, махане на знаци и поставяне на нови, в 11 ч. днес най-сетне след близо 3 месеца, пътят към Рилския манастир отново бе пуснат, но в една лента, псъобщи БГНЕС.

Движението се регулира от светофар, инспекцията на ремонта направи директорът на ОПУ-Кюстендил Юлия Божилова.

Срутището преди манастира бе подпряно от над 100 м. стена, а скалите над него заковани и покрити с мрежи. Ремонтът бе приключен в края на миналата година.

Но на 9 януари от ската се откъсна над 20-тонна скала, която падна на пътя. На брифинг на следващия ден заместник-министър Нанков изненадващо обяви, че ремонтът не е приключил. Цената му бе обявена като „малко над 4 милиона лв.

Тогава бе обяснено, че ще се прави премостване, или изграждане на тунел между ската и двете платна под него, за да не падат отново камъни.

Участъкът бе затворен почти точно за 3 месеца. Мрежите, скъсани от падналата скала, си стоят така. Оформена бе само трета лента откъм реката, отделена от другите две със стърчащи железа за бъдещите колони на моста-тунел.

Пътят трябваше да бъде приет в 8.30, а движението пуснато в 9 ч. Това обаче стана чак в 11, макар че Божилова твърдеше, че то е пуснато още в 9 ч.

Патрулка на РУП-Рила прегради в 8.30 ч. пътя към срутището, а автомобилите на журналистите бяха върнати при отбивката за м. Бричибор.

Към 10 ч. пристигна директорът на ОПУ-Кюстендил, за да инспектира и приеме ремонта, който продължава.

До 11 ч. автомобилите на пътуващите към Светата Рилска обител бяха връщани, хората се възмущаваха,че са махнати знаците в Кочериново, че пътят е затворен, а тук ги връщат.

Над 2 ч. чакаха да преминат и семейство французи, пристигащи от Албания с кемпер. Те търпеливо чакаха реда си, за да започнат екскурзията си от 30 дни из България, за да продължат към Турция, Сирия и Египет.

Те казаха, че прекарват живота си на колела и ще пътуват до края му. 





#път #Рилски манастир #движение #срутище #стена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"