Личен лекар: Най-добрата ваксина е поставената

Личен лекар: Най-добрата ваксина е поставената
ВМА
A A+ A++ A

Последните 10 дни с третата вълна много голям брой пациенти търсят помощта ни, сподели в ефира на БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Само за три часа вчера е получила 6 съобщения за пациенти, влезли в ковид системата.

"Факт е, че пациентите особено тези, които не са осигурени, когато се разболеят, нямат възможност да получат безплатните PCR, които даваме за осигурените пациенти. Те не търсят лекарска помощ, защото нямат личен лекар. Но в края на краищата и тези хора боледуват. Непрекъснато се пита защо при нас е така смъртността. Защото имаме много пациенти здравно неосигирени без PCR и антигенни тестове, които не са влезли в системата. Те не съществуват като болни за системата", обясни д-р Николова.

Тя апелира, ако хората имат симптоми, да се обадят на личния лекар, да не се разхождат.

"Издаваме дистанционни направления за PCR. Вие ми се обаждате, казвате симптомите, издавам електроно направление, отивате в лабораторията и ви се взема на момента теста", обясни д-р Николова.

Относно критиките към ваксинационния план д-р Николова обясни, че когато има ваксини, ще работи всичко.

"Представете си, ако работят зелените коридори. 4000 общопрактикуващи лекари, мобилни екипи, тогава ще могат да се слагат количествата ваксини в момента, в който се получат. Има желание да се поставят ваксини, има лекари, които имат огромно желание да поставят ваксини. Сега се договорят количества с ЕС и не сме спрели да поставяме ваксини. Ще дойдат, ще ги поставяме за дни", заяви д-р Николова.

Общопрактикъващите лекари в България са 4000. По 20 васини да сложат на ден си представете какво количество ще се случи, допълни тя.

"Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Хората трябва да дойдат и да се ваксинират, защото сега един чака "Джонсън", друг чака "Спутник", не се знае какво ще му се случи, докато чака да дойде тази ваксина, която той си е решил", каза още д-р Николова.

 

#коронавирус #смъртност #ваксина #пациенти #PCR тестове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »