Вятър, дъжд и валежи, на места ще има и сняг

Вятър, дъжд и валежи, на места ще има и сняг
НИМХ
A A+ A++ A

В по-голямата част от страната валежите ще продължат и на места ще бъдат значителни. Преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България. След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг. Сумарно за обстановката се очакват значителни количества - между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm, предупреждават синоптиците от НИМХ.

В 27 области са обявени предупредителни кодове за обилни валежи, като такъв няма единсвтено за Видинско. В областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали кодът е оранжев, в останалите области – жълт.

Температурите ще бъдат без съществен дневен ход, предимно между 3 и 8 градуса. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 3 градуса, на 2000 метра – около минус 2.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 m/s и с него ще нахлува студен въздух. Температурите на въздуха ще бъдат 8-9 градуса. Температурата на морската вода е 8. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.



#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"