Велико Търново гласува: Проблеми с машините в града (ОБНОВЕНА)

Велико Търново гласува: Проблеми с машините в града (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвориха врати в 7 ч. и ще затварят в 20 часа вечерта – с възможност да се гласува до 21.00 ч., ако пред помещенията има още желаещи. За 240 депутатски места в 45-ото Народно събрание се борят 6895 кандидати. Общо 30 партии и коалиции участват в изборите днес. Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци. В страната ще може да се гласува в над 12 000 секции, като в 9398 от тях има и машини.

Всички секции в страната са отворили и в тях се гласува, сочат постъпилите данни в ЦИК .

Централната избирателна комисия взе решение да се спре гласуването с машини във Велико Търново. Причината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни.

В ЦИК бяха докладвани и сигнали от Горна Оряховица и Велико Търново, че на граждани се отказва да гласуват с машина.

Докладчикът Мария Бойкинова обясни:

"В Горна Оряховица и Велико Търново им е казано да гласуват с машинно гласуване, а ние взехме решение да преустановим машинното гласуване в РИК четвърти Велико Търново". 

Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините – 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От комисията съобщиха, че към 9 часа общият брой на подвижните избирателни секции в страната е 283. От тях в болници са 199, за карантинираните те са 46, а в местата за задържане те са 12, има секции и в домовете за възрастни хора.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров разказа за БНР:

"Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден. Освен това имаме съобщение за една неработеща машина в Горна Оряховица, но това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в нашите правила."

Точният брой на подвижните избирателни секции по болници и за карантинирани

"Към 11 часа ще можем да покажем цялата статистика, включително и броя на членове на секционни комисии, колко са мъжете, колко са жените, ако някой иска да следи числата в статистиката".

Има ли сигнали за нарушения в предизборния ден и до днес

"Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме".

#Велико Търново #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »