Четири натовски учения у нас през май и юни

Четири натовски учения у нас през май и юни
МО
A A+ A++ A

България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на национално и съюзническо ниво при изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Те ще се проведат в периода май-юни 2021 г. при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са и дни за медии на ученията „Trojan Footprint – South - 21“, „Balkan Sentinel - 21“, „Strike Back - 21“ и „Шабла - 21“, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Тези учения ще се проведат в рамките на многонационалното учение „Saber Guardian - 21“, което е част от „Defender Europe - 21“, и в него ще участват над 13 000 военнослужещи от 17 държави.


„Trojan Footprint – South - 21“ ще се проведе от 1 до 16 май и в него ще участват до 120 военнослужещи, техника и екипировка от Съвместното командване на специалните операции, както и военнослужещи от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ. В учението ще участват над 230 военнослужещи от армиите на страните-участнички. Денят за медии е планиран на 13 май 2021 г. на Учебен център „Црънча“.

„Balkan Sentinel - 21“ е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 21 май до 4 юни 2021 г. на учебен полигон „Ново село“. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. В различните етапи на учението непосредствената авиационна поддръжка ще се изпълнява от сили и средства на българските Военновъздушни сили, включително самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и „Кугар“. Денят за медии е планиран на 31 май 2021 г. на Учебен полигон „Ново село“.

„Strike Back-21“ е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 24 май до 7 юни на учебен полигон „Корен“. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски България, Румъния и Гърция. В различните етапи на учението ще бъдат използвани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва със самолети и вертолети на българските и гръцките военновъздушни сили.

Денят за медии е планиран на 4 юни 2021 г. на Учебен полигон „Корен“.

„Шабла - 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие. То ще се проведе от 25 май до 16 юни 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“. В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. Денят за медии е планиран на 10 юни 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“.



#военни учения #България #май #юни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »