Борисов хвърля оставка седмица след обнародването на резултатите от изборите

Борисов хвърля оставка седмица след обнародването на резултатите от изборите
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и Министерския съвет са задължени да подадат оставки на първото заседание на новото Народно събрание. Най-вероятно то ще бъде свикано от президента седмица, след като бъдат обнародвани резултатите от ЦИК в „Държавен вестник“. Това каза пред Нова телевизия експертът по конституционно право проф. Пламен Киров. 

В „Тази сутрин“ по бТВ пък той заяви, че едва ли ще има експертно правителство, тъй като политиците от различните партии почти не си говорят. 

Професорът не допуска хипотезата, при която нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер.

„ЦИК трябва да обяви в „Държавен вестник“ избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има някакво технологично време да определи датата за първото заседание на парламента. Той ще го свика в едномесечен срок след изборите“, заяви Киров пред Нова телевизия. 

„На първото заседание народните представители ще положат клетва. То ще се председателства от най-възрастния депутат. След това ще се избере председател на парламента“, добави той.

„На първото заседание Министерския съвет трябва да подаде оставка. Това се изисква според чл. 111 от Конституцията. Министрите обаче ще продължават да си изпълняват функциите“, заяви бившият конституционен съдия. 

„Процедурата по връчване на мандата за съставяне на правителство е уредена в чл. 99 от Конституцията. Президентът трябва да направи първо политически консултации с парламентарните групи. След това той възлага проучвателен мандат, който е в рамките на седем дни, на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група. Това може да е лидерът на партията или народен представител“, добави той.

„Може мандатът да бъде върнат веднага. След това втората по численост парламентарна група може да се опита да формира кабинет по същия начин. В рамките на седем дни трябва да се посочи състава и структурата на Министерския съвет. Гласуването в парламента преминава на две фази. Първо е избора на министър-председателя, а след това се гласуват предложените от него министри и броят на министерствата“, обясни проф. Киров. 

„При третият опит за съставяне на правителство президентът има свободата сам да избере коя парламентарна група да получи мандат“, добави той. 

При толкова шарен парламент трудно може да се промени Конституцията, каза още преподавателят по конституционно право.

#Бойко Борисов #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"