Северна Корея ще предпазва спортистите си от К-19 като ги спре за Олимпиадата в Токио

Северна Корея ще предпазва спортистите си от К-19 като ги спре за Олимпиадата в Токио
A A+ A++ A

Министерството на спорта на Северна Корея съобщи, че страната няма да участва в Олимпийските игри в Токио, за да бъдат предпазени спортистите ѝ от коронавируса, предават световните агенции.

Решението е взето на среща на Севернокорейския олимпийски комитет още на 25 март. На срещата е присъствал и министърът на спорта Ким Ил Гук.

На заседанието са били обсъждани и начини за развиване на технологиите за професионален спорт, как да се печелят медали на международни състезания и как да се популяризират обществените спортни дейности в идните пет години, информира Ройтерс.

Северна Корея е първата страна, която обявява, че пропуска Летните игри заради пандемията. Съобщението дойде във време, в което КНДР и Южна Корея водят преговори за съвместно домакинство на Олимпиадата през 2032 г.

На Зимните игри през 2018 г. в Пьончанг двете страни се явиха под общ флаг на откриването и участваха с един отбор в женския турнир по хокей на лед. Имаше преговори за изцяло обединен тим в Токио. Нищо съществено в отношенията на двете държави обаче не се промени оттогава.

Северна Корея бойкотира Олимпиадата през 1988 г. в Сеул. Оттогава не бе пропускала най-големия спортен форум.

Страната твърди, че няма нито един случай на COVID-19, но според експерти това е невъзможно, макар че границите ѝ са затворени след януари миналата година, а всички чужденци, намиращи се на територията ѝ тогава бяха карантинирани.

#Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »