Преференции, рокади и по-неивестни политици заемат местата в парламента на по-известни

Преференции, рокади и по-неивестни политици заемат местата в парламента на по-известни
НС
A A+ A++ A

И на тези избори преференциалният вот си каза думата. Той пренарежда част от партийните листи. Преференциалното пренареждане на листите е възможно, ако съответният кандидат е получил поне 7% от гласовете, дадени за формацията му в конкретния изборен район, предаде БГНЕС.

Въпреки това човек от по-задно място може да се изстреля до втората позиция, тъй като водачът е бетониран и не може да бъде изместен от първото място, защото към неговите преференции се прибавят останали гласове без посочено предпочитание.

Размествания в листите, по данни на публикуваните протоколи в страницата на ЦИК към 8 април показват, че такива има при „Демократична България“ БСП и ГЕРБ заради отказа на Бойко Борисов да бъде депутат в двата избирателни района в София и Пловдив-град.

В 23 МИР в София, където "Демократична България" също има най-много гласове, няма достатъчно преференции, за да се пренареди листата. Там водач е Атанас Атанасов, следван от Антоанета Цонева, Петър Маринов, Надежда Йорданова и Георги Ганев.

Няма размествания заради преференции при коалицията ГЕРБ-СДС и на челните места остава лидерът на СДС Румен Христов (3777 лични гласа плюс неотбелязалите преференция) и настоящите депутати Александър Ненков, Димитър Главчев, Милена Дамянова и Александър Иванов. Преференциите за бившия правосъден министър Данаил Кирилов, който бе десети в листата, са само 158.

В 24 МИР след водача на листата Владислав Панев с 4310 преференции се нарежда третият Ивайло Мирчев. След него също с преференции (4014) е петият в листата Мартин Димитров. Така те двамата изпреварват и поставят на четвърто място Цецка Бачкова следвана от Стефан Тафров. В същото време Мирчев е водач и в Бургас, а Тафров съответно в Пазарджик, така че има вероятност да се откажат от местата си в софийската листа. В 23 МИР пък Георги Ганев също влиза преференциално. Така той измества от второто място Антоанета Цонева от "Демократична България". Тя обаче също ще стане член на парламента. Районът дава общо 12 мандата, а "Демократична България" има най-висок резултат в него - 23.43% (39 880 гласа). Колко точно мандата ще получи все още не е ясно, като се очаква да са около 5.

И тук в коалицията ГЕРБ-СДС няма размествания и на челни места в листата остават транспортният министър Росен Желязков (2538 лични гласа плюс неотбелязалите преференция), депутатите Тома Биков и Евгения Алексиева, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и проф. Ана Кочева.

В 25 МИР с преференции на второ място излиза д-р Александър Симидчиев, който изпреварва Борислав Сандов от „Демократична България“, но въпреки това и двамата стават депутати. В 25-и район водач на листата е Христо Иванов, а "Демократична България" е с трети резултат.

При коалицията ГЕРБ-СДС има разместване, тъй като премиерът Бойко Борисов отказа да бъде депутат в 45-то Народно събрание. Депутати най-вероятно ще бъдат бившият външен министър Даниел Митов и досегашните депутати Анна Александрова, Лъчезар Иванов, Христо Гаджев и Красимир Ципов.

В трите столични избирателни района ДПС е или 11-а, или 13-а сила със съответно 1249, 2116 и 1183 гласа и не се очаква да има мандат. В София-област е шеста сила с 4 326 гласа, или 4.14%, и ако има, ще вземе един от осем мандата. Там обаче водачът Руслан Коларов (355 плюс 829 гласа) е изместен от третия в листата - бившият депутат Александър Методиев - Бат Сали, който има 2143 преференции.

На другото място, където водеше Бойко Борисов – в Пловдив-град, ГЕРБ – СДС е първа с 34 466 гласа, или 25.49%, което значи, че за да сработи преференцията, са нужни 2413 гласа. Мандатите са общо 11 и се очаква коалицията да има поне три. Размествания в листата досега нямаше, но след отказа на Борисов да бъде депутат вторият става първи. На креслата в парламента се очаква да седнат бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, бившият депутат Вежди Рашидов, експертът Радослав Чолаков и бившият депутат Спас Гърневски.

В Пловдив-област областният управител Дани Каназирева запазва челното място в листата, но с 3142 преференции втори се нарежда четвъртият в листата – бившият депутат Младен Шишков. Други размествания няма и след него остават бившият депутат от ГЕРБ Данка Люртова и Йордан Кръстанов от СДС.

В Благоевград първи в листата на ГЕРБ – СДС се нарежда последният – досегашният депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов – Стефан Апостолов, който има 9507 преференции. Втори остава водачът – Росен Желязков, който има 2380 преференции, но има 6875 гласа без преференция. Трети се нарежда петият – досегашният депутат Александър Мацурев, с 6515 преференции, четвърти става колегата му Георги Динев с 5075 преференции, а пети – общинският съветник от Сандански Стоян Стоев – с 4793. Вторият – общинският съветник от Благоевград Ивайло Златанов, остава шести с 2775 преференции.



#избори #листи #преференции #листи #депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори