Нова мода - чужденци бият път до България и хвърлят доста пари за ваксинационен туризъм

Нова мода - чужденци бият път до България и хвърлят доста пари за ваксинационен туризъм
A A+ A++ A

Тромавата ваксинация в европейските страни роди нов вид туризъм - ваксинационният. През последните седмици се наблюдава интерес от страна на чужденци да се имунизират в България. Причината е, че в държавите, в които живеят, имат запазени часове чак за есента. Те обаче не искат да чакат толкова дълго и да рискуват да се заразят с COVID-19. Напротив, искат да се върнат възможно най-бързо към нормалния си начин на живот. 

Туроператори са звънели и до пловдивски лекари да питат дали е възможно чужденци да бъдат имунизирани у нас, пише "Марица". „Няма проблем да бъдат ваксинирани след като са членове на ЕС. Вече няколко човека са минали по този начин през зеления коридор. Туроператорите питат най-често за хора от Австрия, Чехия и Белгия. За тях няма значение дали ще използват Астра Зенека, Pfaizer или Модерна“, обясни д-р Екатерина Петкова, която е начело на ДКЦ „Пълмед“. 

Освен разходите за пътни, чужденците, пристигащи у нас, харчат и пари за PCR и хотел. Причината е, че за да влязат в страната ни, те трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането или да се тестват до 24 часа след влизането си в България. Другата опция е да изкарат 10-дневна карантина.

На фона на наплива от чужденци за имунизиране у нас, се наблюдава спад на желанието сред българите. Причината е, че страната ни разполага с най-големи количества от Астра Зенека, а страхът на хората от евентуални тромбози е голям. 

С две трети е намаляла ваксинацията с оксфордския препарат през последните седмици. В денонощния кабинет в ДКЦ на „Пълмед“ дневно правят по не повече от 30 ваксини. За сравнение преди да се заговори за връзката между нея и тромбозите, медиците биеха първа игла средно на по 100 души на ден. 

„Имали сме и дни, в които сме стигали до над 370 души на ден. Сега се случва и да хвърляме от ваксината – ако сме я отворили вечерта и няма желаещи за последните 1-2 дози, на сутринта тя вече не е годна. Отливът към Астра Зенека е огромен, а докато хората чакат ред за РНК ваксини, част от тях се разболяват“, коментира д-р Петкова. В ДКЦ на „Пълмед“ препаратът на Pfaizer вече е изчерпан, а количествата от Модерна са малко. 

 

#ваксинация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »