Шефът на отбраната към младите военни: Светът се развива високотехнологично и ние трябва да сме адекватни

Шефът на отбраната към младите военни: Светът се развива високотехнологично и ние трябва да сме адекватни
МО
A A+ A++ A

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски и на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката днес, 12 април. “Командно-преподавателският състав и курсантите влагат усилия, умения, енергия и жар да възстановят традициите, заедно да надградим и създадем условия за устойчиво бъдеще“, заяви адмирал Ефтимов в словото си във ВВВУ „Георги Бенковски“. Той изрази задоволство, че идеята за възстановяване на ВВВУ се е оказала работеща.

„Пред очите ви расте нещо стойностно, за което поколения са отдали сили и енергия, превърнали са го в своя кауза. Вие имате своето предизвикателство да го възстановите и да го поставите в съвременните реалности. С признание към вашите предшественици, отправяме днес своя поглед напред и нагоре“, посочи адмирал Ефтимов. Той изрази убеденост, че има с какво да се гордеем като нация с традиции в авиацията и принос за развитието на космонавтиката.

„Светът се променя с бързи темпове и се развива високотехнологично, a нашата задача е да отговорим реципрочно, да бъдем адекватни и да можем да реагираме на предизвикателствата пред системите за сигурност. В основата на това до голяма степен стоят подготовката и образованието“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че модернизацията и технологичното развитие на армията са основни цели, залегнали в Стратегическия преглед на отбраната, Програмата за развитие на Въоръжените сили 2032 и в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Адмирал Ефтимов подчерта, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е успешното приемане и усвояване на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век. Сред ключовите проекти са също придобиването на нови трикоординатни радари, дистанционно управляемите системи за далечно и близко наблюдение, за командване, управление и целеуказване, за съвременна Противовъздушна отбрана.

„В НАТО космосът е приет като оперативен домейн. В момента тази концепция се операционализира, предстои изграждането на космически център на Алианса. Нашата амбиция е да имаме свои представители в него, изработва се национална позиция и се залагат доктринални и концептуални документи, които трябва да намерят своето практическо приложение и в учебните програми“, заяви адмирал Ефтимов. Той допълни, че България има кадри за този център, като се осъществява подбор на кандидати за специализирана подготовка, за да имаме своето национално представителство при откриването на този център.

Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски отбеляза, че в утвърждаването на България като държава, която развива авиационна наука и участва в космическите изследвания, винаги активно са се включвали възпитаниците на висшето военно авиационно училище. „Няма нито една страна с нашите мащаби и население, която да е с двама космонавти и да е извела на орбита повече от 150 апаратури, прибори и системи, с които са проведени около 300 експеримента на борда на различни спътници и орбитални станции. Страната ни е 18-ата в света според класацията на ООН за държави, изпратили собствена научна апаратура в Космоса, шеста със собствен космонавт, трета, която произвежда специална космическа храна и е изпратила втори космонавт, само след СССР и САЩ“, припомни бригаден генерал Радойски в словото си пред курсанти и преподаватели.

В отговор на журналистически въпрос за поддръжката на учебната авиация, адмирал Ефтимов поясни, че тя е в обхвата на Закона за обществените поръчки, съгласно който има множество процедури и възможности за обжалване, в резултат се срещат определени затруднения. „Те са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите и на пилотите от ВВС. Надявам се към средата на годината да бъдат преодолени и да имаме такава бройка учебни самолети, която позволява нарастване на летателните часове“, категоричен бе началникът на отбраната.

За отбелязване на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса адмирал Ефтимов награди отличили се курсанти с книгата на изобретателя, инженера и авиатора Асен Йорданов „Вашите криле“. „Имате ли крилете на младостта, на дръзновението, на вашата амбиция – хоризонтите са отворени пред вас“, призова ги той.

В рамките на своето посещение във ВВВУ „Георги Бенковски“ началникът на отбраната разгледа битовия корпус, изцяло ремонтиран през последната година. Той проведе среща с командването на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по въпросите на учебната авиация.

#Емил Ефтимов #отбрана #НАТО #F-16 #авиация #космонавтика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »