Захариева: Не е феномен да се управлява в коалиция, да бъда премиер никой не ми е предлагал

Вътрешна политика | 13 април 2021, вторник / 08:44| Показвания:МВнР

Официалните разговори ще започнат след свикването на парламента. Ние сме първа политическа сила на петите парламентарни избори, с 24 спечелени района. Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Числата говорят по-добре къде сме спечелили, в 140 общини имаме кметове на ГЕРБ, добави Захариева. Излизаме от успешен мандат според нас, повече от година сме в криза и успяхме да изпълним показателите, които бяхме начертали и в предизборната си програма, и в управленската си програма, така че сме показали, че можем да управляваме държавата по време на криза, подчерта Захариева.

Разговори с мен да бъда министър-председател не са водени, уточни тя.

Имаме нормално проведени избори. Еднопартийни кабинети България не е имала от години. Не е феномен да се управлява в коалиция, ние трябва да се научим на коалиционно управление. в Западна Европа има кабинети с по 7-8 партии, коментира Захариева.

Тя добави, че президентът подкрепя партиите на протеста, „друг е въпросът доколко това са партии на протеста”. Античувството омраза не е градивно чувство, вижда се. По-лесно е да критикуваш, когато не носиш отговорност, каза още Захариева.

Гласуването в парламента още 2019 показа, че българското общество и партиите по темата РС Македония имат сходни позиции. Част от партиите, които тогава бяха извън парламента тогава, като например „Да, България” в програмата им по отношение на РС Македония са написали план, който е доста сходен с този, които ние сме предложили всъщност, коментира Захариева отношенията с Македония.

А за отношенията ни с Русия, тя посочи, че те не отговарят съвсем добре на нашата приятелски протегната ръка. Захариева коментира руския шпионаж у нас, като каза: „Ние не изпълняваме никакви поръчки. Това не е първият случай. Аз не очаквам те да кажат да, това е варно, но нашите служби си свършиха работата”.
Тагове: Екатерина Захариева, ново правителство, коалиция, премиер, разховори, избори, криза, Парламент

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси