Шефът на ООН иска налагане на данък "пандемия"

Шефът на ООН иска налагане на данък "пандемия"
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за пореден път обвини световните лидери, че са се провалили в битката с пандемията и се обяви за спешно налагане на данък „пандемия“ на онези, които са успели да се обогатят от заразата, предаде АП.

Според него подобен данък би могъл да се ползва за намаляване на глобалното неравенство и за финансирането на постковидното възстановяване. На среща на високо равнище на ООН снощи Гутериш е съобщил, че според послединте данни „състоянието на най-богатите по света се е увеличило с 5 трилиона долара по време на пандемичната година“. Той призова правителствата по света да наложат данък „солидарност“ именно на тези, които са се възползвали от ситуацията и са спечелили камари пари.

Гутериш каза още пред форума на ООН по въпросите на финансирането и развитието, че „нито един елемент от нашия многостранен отговор на пандемията не се е получил както трябва“. Като доказателство за това той посочи жертвите на вируса, които вече надхвърлят 3 милиона, продължаването на разпространението на заразата, най-тежката рецесия от 90 години насам, разрастващата се бедност и около 225 милиона загубени работни места.

Генералният секретар на ООН заяви още, че неравното разпределние на ваксините е още един пример за провала на мултилатерализма.

 

 

#Антонио Гутериш #ООН #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »