Какви са вариантите пред ваксиниралите се с първа игла на „AstraZeneca”?

Какви са вариантите пред ваксиниралите се с  първа игла на „AstraZeneca”?
A A+ A++ A

Здравният министър проф. Костадин Ангелов препоръча на всеки, който желае да си постави втора доза от ваксината на „AstraZeneca“, да го направи. Мнението на здравните специалисти е, че тя е безопасна.

За тези, които не желаят да си я поставят, ще бъде взето решение с какво може да бъде заменена от наличните в страната. Вариантите са два - ваксината на „Pfizer“, и тази на „Moderna“. Няма проучвания за смесване на ваксините. Големи европейски държави го направиха, нашите експерти продължават да мислят по въпроса. Очаквам до края на седмицата експертно решение, ще се доверя на тяхното мнение“, заяви проф. Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Междувременно федералните здравни власти на САЩ заявиха, че спират временно поставянето на еднодозовата ваксина на „Janssen“ след регистрирани шест случая на тромбози на територията на страната в рамките на две седмици след поставяне на препарата. „Обезпокоени сме от новините, които получаваме отвъд Океана. До края на деня очакваме становище от ЕМА как ще процедираме”, заяви проф. Ангелов.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 3 122 нови случая на коронавирус при направени 17 402 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че oколо 17,94% от взетите проби са дали положителен резултат. 7 472 от тестовете са по метода PCR, като положителните са 1 280. 9 930 са антигенните тестове, като положителни са 1 842.

Най-много нови случаи има в София - 758, след това се нареждат Пловдив с 314 и Варна с 233. Няма област без нови случаи, като най-малко са те в Разград - 24.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 375 115. Броят на активните случаи намалява и вече са 71 140. В болниците също има спад, като броят на хората там вече е 9 970, от които 776 са в интензивно отделение. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 12 588.

Броят на излекуваните е малко по-малък от този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 3 098 души, така общият им брой достига 289 356.

Жертвите на болестта у нас са 14 619, 201 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени общо 579 992 дози на ваксините срещу Covid-19. Лицата със завършена втора имунизация са вече 114 644. За последното денонощие има 7 330 поставени ваксини срещу COVID-19

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »